Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de imalatın tahminlerden iyi gelmesi üzerine Asya Borsaları yükseldi; MSCI Asya Pasifik Endeksi 5. gününü de kazançlı sonlandırmaya yöneldi.

Wal-Mart Stores Inc. gibi perakendecilere oyuncak ve giyim tedarik eden Li&Fung Ltd. yüzde 3.8 primlendi Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., külçe altının 3. gününde de değerlenmesiyle yüzde 5.9 yükseldi. Dünyanın en büyük 2. bilgisayar bellek çipi üreticisi SK Hynix Inc., CLSA Asia Pacific Markets'ın şirketin hisse notunu düşürmesi sonrasında yüzde 7.3 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 kazançla 131.59 puana yükseldi. Değer kaybeden her 2 hisseye karşılık 3 hissenin değer kazandığı endeks geçtiğimiz hafta Çin'deki ekonomik yavaşlama sinyalleri ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ABD ekonomisi sürdürülebilir ilerleme kaydederse tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemesiyle yılın ilk çeyrek düşüşünü kaydetti.

Birçok alanda ekonomik temellerin iyileştiğini belirten White Funds Management'ın yönetici direktörü Angus Gluskie, piyasaların bu noktadan toparlanma potansiyelinin olduğunu söyledi. Gluskie, "Fed'in teşvikleri ne zaman azaltabileceğine dair endişeler devam ediyor. Ayrıca Çin'in politika yönünde de net bir değişiklik var" yorumunda bulundu.

Japon Topix Endeksi yüzde 0.9 kazanırken, Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.1, Singapur'daki Stratis Times Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.5, Yeni Zelanda'daki NZX 50 Endeksi yüzde yüzde 0.9 tırmandı.