Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altının yatırımcı varlıklarından 66 milyar dolar sildiği ve fiyatların bazı madencilik firmalarının başa baş fiyatının altına düşmesine neden olan aşağı yönlü hareketine devam etmesi bekleniyor.

Sarı metal 28 Haziran'da gerçekleştirdiği hareketle 34 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 1,180.50 doları gördü. Goldman Sachs Group Inc. külçe altının 2014 yılı sonunda 1,050 dolara gerilemesini beklerken, Credit Suisse Group AG 12 ay içerisinde altının 1,150 dolar olacağını tahmin ediyor. Bloomberg tarafından takip edilen altın tahminlerinde son 2 yılın en doğru tahminlerini yapan Danske Bank A/S ise fiyatların 3 ay içerisinde 1,000 dolara kadar gerileyeceğini tahmin ediyor. Morgan Stanley, BNP Paribas ve UBS AG gibi firmalar fiyat tahminlerini geçtiğimiz ay düşürdü.

Bazı yatırımcıların sarı metale olan güvenini kaybetmesiyle beraber geçtiğimiz çeyrekte altın son 90 yılın en büyük kaybını yaşadı. Külçe altın üretim bedelinin 1,200 dolara kadar çıkması ve maden varlıklarında milyarlarca dolar erime olmasının ardından bazı analistler önümüzdeki birkaç yıl içerisinde stokların azalmasıyla düşüşün durdurulabileceğini tahmin ediyor.

HSBC Global Asset Management portföy yöneticisi Charles Morris, "Uzun vadede güçlü bir destek sağlayacaktır ama kısa vadede herhangi bir fark yaratmayacak. Uzun vadede alış eğilimindeyim ama kısa vadede çok fena bir ayı piyasası var" ifadelerini kullandı.