Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Rhode Island merkezli Japonica Partners & Co. geçtiğimiz ay 2.9 milyar euroluk (3.8 milyar dolar) Yunan tahvili açıklamasının ardından teklifi gözden geçirerek hem fiyatı düşürmeye hem de yatırımcılara düşünmeleri için daha fazla zaman vermeye karar verdi.

Japonica toplam nominal değeri 4 milyar euroyu bulan Yunan tahvili alımı yapacağını açıkladı. Şirketin sahibi olan eski Goldman Sachs Group Inc. yatırım bankacısı Paul Kazarian, bir ay önce tahvillerin ana parasının yüzde 45'ini ödeyeceğini belirtirken, yeni teklifte bu oranı yüzde 40'a indirdi ve yatırımcılara karar vermeleri için 1 Ağustos'a kadar süre verdi.

Japonica yaptığı açıklamada fiyatlardaki indirimi Avrupalı yetkililerin Yunan tahvili sahiplerine daha fazla kayıplar yaşatabileceği ihtimaline karşılık kestiklerini belirtirken, potansiyel olarak 3-4 milyar euroluk bir fonlama açığının da olabileceği riskinin bulunduğunu ifade etti. Piyasa Yunan tahvillerinin "volatil" ve likid olmayan karakteristiklerinden dolayı gerçek değerlerine yakın seviyelerde işlem görmediğini belirtti.

Londra'da bulunan Nomura International Plc ekonomisti Dimitris Drakopoulos, Japonica'nın teklifinin henüz piyasada bir etki yaratmadığını dile getirdi. Drakopoulos, Yunan tahvili sahiplerinin çoğunun fiyatların yükseleceği spekülasyonunu yapan hedge fonlar olduğunu belirterek, bunların volatil bir yatırımdan çıkmaya çalışan bankalar gibi olmadığını belirtti.