Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de fabrika siparişleri Mayıs ayında yükselerek, imalat sektörünün istikrara ulaştığı sinyalini veren geniş kapsamlı kazançları yansıtmış oldu.

Siparişler Mayıs ayında yüzde 2.1 artarken bir önceki ayın revize edilmiş rakamı yüzde 1.3 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 61 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 2'lik bir yükseliş bekliyordu. Sermaye ekipmanına yönelik talepler geçtiğimiz hafta hükümetin tahminlerinden daha fazla yükseldi.

Motorlu araç satışları, konut inşaatlarındaki artış ve yerel enerji üretiminde yaşanan artış ABD ihracat piyasasında yaşanan zayıflığı kapatmak konusunda destek sağlıyor. Firmaların yeni ekipmana yönelik yatırımlarında yaşanacak toparlanma ve Tüketici Güveninde artış hem imalatın daha da hızlanmasına hem de genişlemenin ikinci çeyrekte daha yüksek olmasına imkan sağlayabilir.

Stamford'da bulunan UBS Securities LLC şef ABD ekonomisti Drew Matus, "Eğer genel olarak imalata bakarsanız, bugüne kadar gördüğümüz en büyük genişleme trendlerinden birisini izliyor. ABD dünyanın geri kalanından daha iyi bir iş çıkarıyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 1'lik düşüş ve yüzde 4'lük artış arasında değişiklik gösterdi.

Volatil ulaşım ekipmanları hariç fabrika siparişleri yüzde 0.6 tırmanış gösterdi. Ticari uçuş araçları siparişleri ise yüzde 50.8 yükseldi. Nisan ayında 51 uçak siparişi alan Boeing Co. Mayıs ayında 232 sipariş aldı.