Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Washington'da yönetim kurulu toplantısı yapan Ben Bernanke liderliğindeki Fed yetkilileri, Ocak'tan itibaren bankalardan yeni ve daha sıkı Basel III standartları istenmesine karar verdi.

Basel III şartlarından daha sıkı sermaye kuralları istenecek olan 8 bankanın aradında JP Morgan Chase&Co., Wells Fargo&Co. ve Goldman Sachs Group Inc. de yer alıyor.

Bankaların Basel Bankacılık Komitesi'nin belirlediği yüzde 3 tabanı aşan varlıklarında belirli oranda sermaye tutmaya zorlanacağını açıklayan Fed Yetkilisi Daniel Tarullo, alınacak bir diğer önlemin de bankaların, yetkililerin sorunlu finansal kuruluşları parçalarına ayırmalarına yardımcı olacak şekilde minimum hisse ve uzun vadeli tahvil tutmalarının isteneceğini söyledi.

Açıklamalar Amerikalı regülatörlerin 2008'deki kredi krizinin tekrarını önlemek için zararlara karşı daha büyük tamponlar talep etme planlarına işaret ediyor.

Büyük bankalardaki kabusun henüz ilk safhalarında olduklarını ve en kötüyle daha karşılaşılmadığını söyleyen PricewaterhouseCoopers LLP'nin yönetici direktörlerinden Coryann Stefansson, ABD'nin daha güçlü sermaye için bastırmaya niyetli olduğunun açık olduğunu  belirtti.

Konuya dair bilgisi olan kaynaklar Amerikalı regülatörlerin Basel'in yüzde 3 sermaye eşiğini iki katına çıkarmak isteyebileceğini söylerken, ABD'nin TMSF FDIC, teklifin önümüzdeki hafta sunulabileceğini belirtti.