Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(12:05'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, uluslararası piyasalardaki satılıcı seyrin ardından tedirgin açıldı. Asya piyasalarının satıclı seyretmesi, Dolar Endeksi'ndeki yükseliş ve Mısır'daki gerginlikten dolayı petrol fiyatlarında görülen sert çıkış, yurtiçi piyasaları olumsuz etkiliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi güne yüzde 0.78 düşüşle 75,843 puandan başladı ve satışların yoğunlaşması ile düşüşünü hızlandırdı. Endeks yüzde 1.5 düşüşle 75,296 puana indi. Enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek çıkması sonrası satışlar hızlandı ve endeksteki düşüş yüzde 3'ü aştı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ilk seansı açıklanan Haziran ayı enflasyonunun beklentileri aşmasıyla önceki kapanışa göre 2.406,32 puanlık düşüşle 74.032,49 puandan tamamladı.

BIS 100 Endeksi ikinci seansa ilk seans kapanışına göre 181,22 puanlık düşüşle 73.851,27 puandan başladı.

Dolar, özellikle yurtdışındaki gelişmelerin etkisi ve Fed'in teşviklere yönelik atacağı adımlara ilişkin beklentiler ile yukarıda açıldı. Dolar-TL kuru sabah saatlerinde 1.94 seviyesini aşarak 26 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Sepet kur 2.2250 civarında seyrediyordu. Enflasyondaki yükseliş dolar-TL'yi de yukarı yönde etkiledi. Kur enflasyon sonrası 1.95 seviyesini aştı.

Gösterge tahvilin faizi ise dün yüzde 7.34 seviyesinden kapandı. Ancak güne satıcılı başlayan gösger tahvilde faiz, enflasyonun da desteği ile, 22 baz puan artarak yüzde 7.56'ya çıktı.

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu rakamlara göre, yüzde 0,10 artması beklenen aylık tüketici fiyatları yüzde 0,76 ve yüzde 7,60 artması beklenen yıllık tüketici fiyatları ise yüzde 8,30 arttı. Çekirdek enflasyon ise önceki aya göre fazla değişmeyerek yüzde 5.57 seviyesinde kaldı.

TCMB bugün, 10 Temmuz vadeli ve 2 milyar 500 milyon lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

Merkez Bankası, öte yandan, 250 milyon dolarlık Döviz satım ihalesi açtı. Banka dün ihale miktarını 50 milyon dolara indirmişti. Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesine 439 milyon dolar teklif geldi ve fiyat 1.9470 seviyesinde oluştu.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Bloomberg HT canlı yayınında enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Demir, "Gıda fiyatlarındaki artış manşet enflasyonu yükseltti. Bu bekleniyordu. Ancak ulaştırmada da enflasyonist baskı arttı. Gıda fiyatları Temmuz ve Ağustos ayında düzeltme yapar, ancak ulaştırma grubundan kaynaklanan baskı sürebilir. TL'deki değer kaybı ve petroldeki artışın sürmesi durumunda, enflasyondaki artış genele yayılabilir. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artırılma riski yüksek. Bu da enflasyonun genele yayılma riskini artırıyor. Merkez Bankası'nın yüzde 5.3 olan enflasyon hedefinden uzaklaşılıyor görünüyor. Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltebilir" dedi.

Şeker Yatırım Başekonomisti İbrahim Aksoy, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, gelişen piyasalardan çıkışların sürmesini beklediğini belirtti.

Aksoy, "ABD'de faizler yüksek seyredecek. İçeride de tahvil faizleri yüksek kalır. Borsa'da genel trendin yılsonuna kadar aşağı olduğunu düşünüyorum. Seçimlerin yaklaşması ile birlikte siyasi belirsizlikler ortaya çıkabilir" dedi.

Eczacıbaşı Menkul Değerler Varlık Yönetim Müdürü Arzu Odabaşı, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, piyasaların kayıpların yüzde 30-40'ını geri aldığını ve bu seviyelerde dirençlerin oluştuğunu söyledi ve "Açıklamalar ve veriler önemli" dedi.

Odabaşı, "Fed'in açıklaması aslında kar realizasyonu için bahane oldu. 22 Mayıs'ta yapılan Fed açıklamasının ardından zaten hisse senedi piyasalarının yukarı gitmeyeceğini anlıyorduk. Paralar yavaş yavaş tahvile aktarılıyordu. Ancak tahvil faizlerindeki ani yükseliş portföy dengelerini sarstı" şeklinde görüş bildirdi.

(12:05'te güncellendi)