Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasalar sert düştü

Gelişen piyasalar sert düştü

Gelişen Piyasalar Endeksi, Çin'de hizmet sektörünün yavaşlaması ve tüketici hisselerinin artan petrol fiyatlarıyla değer kaybetmesiyle düştü (16:50'de güncellendi)

Giriş: 03 Temmuz 2013, Çarşamba 11:04
Güncelleme: 03 Temmuz 2013, Çarşamba 16:52

(16:50'de güncellendi)

Tüketici hisselerinin artan petrol fiyatlarıyla düşmesi ve Çin'de hizmet sektörü büyümesinin yavaşlaması üzerine Gelişen Piyasalar Endeksi 1 haftanın en sert düşüşüne yöneldi. Mısır poundu, Başkan Mohamed Mursi'nin ordunun belirlediği iki günlük süreyi reddetmesinin ardından altı ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Ayakkabı perakendecisi Daphne International Holdings Ltd., ham petrolün Eylül'den bu yana ilk kez 100 doların üzerine tırmanması ve Hong Kong'ta perakende satışların beklentinin altında kalmasıyla 4 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Industrial&Commercial Bank of China Ltd. yüzde 2.5 değer kaybetti. Fubon Financial Holdings Co., hisse satışında 850 milyon dolar artırmasının ardından yüzde 4 düştü. Mısır'da EGX 30 Endeksi son altı günde ilk defa geriledi. Türkiye Vakıflar Bankası TAO, Türkiye hisselerindeki düşüşe öncülük ederken, lira enflasyonun yükselmesiyle dolar karşısında en zayıf seviyeye doğru yol alıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.1 kayıpla 912.49 puana gerileyerek 20 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Petrolün yükselmesi, Çin ve Hindistan gibi enerji ithal eden ülkeleri, tüketicilerin harcama gücünü düşürerek ve enflasyonu sıçratarak tehdit ediyor. Çin'in imalat dışı PMI verisi, hükümetin hizmet sektörlerine bağımlılığı artırmaya çalışmasına rağmen Haziran'da 53.9 puana gerileyerek Eylül'den bu yana en düşüğüne geriledi. 10 yıl vadeli Portekiz tahvil faizleri, ülkede iki bakanın görevinden istifa etmesiyle Kasım ayından bu yana ilk defa yüzde 8'in üzerine çıkarak hükümetin ilerideki bütçe kesintileriyle mücadele edeceği sinyalini verdi.

Hague'de bulunan ING Investment Management gelişen piyasa stratejisti Maarten-Jan Bakkum, "Gelişen piyasalar, Çin'den sürekli gelen olumsuz büyüme haberleri ve Portekiz'deki gelişmeler nedeniyle zayıf. Ayrıca Mısır'daki huzursuzluk da tabii ki yardımcı olmuyor, oradaki döviz krizi giderek büyürken diğer önde gelen gelişen piyasa ülkeleri de daha fazla döviz daralmasının önüne geçmeye çalışıyorlar" yorumunu yaptı.

(16:50'de güncellendi)