Analiz - Mısır'da darbe piyasaları nasıl etkiliyor?
Bloomberg HT Dubai Temsilcisi Senem Dündar, Mısır'daki son gelişmelerin piyasalara etkisini değerlendirdi
Mursi karşıtlarının 30 Haziran günü başlattığı protestolar Çarşamba günü akşam saatlerinde Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi tarafından yapılan açıklama ile farklı bir boyut kazandı.
Demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi yönetimine ilişkin zaten bir süredir var olan tatminsizlikler, gerek ekonomik, gerekse politik açılardan endişeleri artırıyordu. Mısır ordusu 1 Temmuz’da Cumhurbaşkanı’na halkın isteklerinin göz önünde bulundurulması için 48 saatlik süre verdiğini bildirmişti. Bu sürenin dolmasının ardından yapılan açıklama ile Mursi`nin cumhurbaşkanlığı görevine son verildiği açıklandı. Bu iki günlük ültimatom süresi içinde Mısır piyasasındaki yerel yatırımcılar genel olarak alıcı konumunda seyrettikleri gibi, ültimatom açıklamaları sonrasına rastlayan 2 Temmuz günü EGX30 endeksi son bir yıldaki en büyük yükselişini kaydederek kapandı.
Diğer taraftan özellikle ordunun böyle bir hamlede bulunup, geçici süreliğine devletin başkanlığına Yüksek Anayasa Mahkemesi başkanı Adly Mansur’u seçmiş olması, Mursi karşıtı protestocular tarafından oldukça olumlu karşılanıyor.
Ülkede bugünkü gelişmelere bakıldığında, ordunun hazırlıklar tamamlanırken devrik lider Mursi’yi elinde tuttuğunu açıkladığı görülüyor. Bu noktadan sonra halkın merakla ordunun yeni “yol haritasını”, yeni seçim tarihini ve yeni anayasaya yönelik gelişmeleri beklediği belirtiliyor.
Ancak yabancı yatırımcıların, seçimlerden sadece 1 yıl sonra bu tip bir karmaşanın yeniden yaşanıyor olmasının hem demokratikleşme sürecini, hem de ülkedeki politik olgunluğun kaderini etkilemesinden endişe duyduğu hissediliyor. Sadece ülkenin turizm gelirlerine değil, ayni zamanda IMF ile uzun zamandır sürdürülen ve karışıklıklar sebebiyle bir sonuca ulaşamayan kredi sürecinin de negatif etkilenebileceği bildiriliyor. Bölge piyasalarında siyasi istikrarsızlıkların fiyatlamada etkili olması da öne çıkıyor.
Süveyş Kanalı gibi petrol sevkiyatları için önemli olan bir noktanın kontrolünü elinde bulunduran Mısır'daki bu gelişmeler, belirgin biçimde sıçrayan petrol fiyatları üzerinde dikkat çekici bir etkiye sahip. Nymex petrolünün varil fiyatı, pazar günü başlayan gösterileri takiben geçen 3 günde 101 dolar seviyesini aştı.
BloombergHT’nin bugünkü yayın konuklarından Manaar Energy’nin danışmanlarından Robin Mills de röportajında, Mısır'da yaşanan gerginliklerin zaten fiyatlandığını ve önümüzdeki dönemde petrol fiyatları üzerinde etkili olabilecek Libya, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)
Bloomberg HT Dubai Temsilcisi