Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Süper güçlerin şansı, gelişmekte olan ülkeleri zorluyor

Süper güçlerin şansı, gelişmekte olan ülkeleri zorluyor

Küresel ekonominin süper güçleri için olan iyi olan gelişmeler, dünyanın başka yerlerinde mağlubiyet yaratıyor

Giriş: 09 Temmuz 2013, Salı 14:01
Güncelleme: 10 Temmuz 2013, Çarşamba 08:50

Fed'in teşvikleri azaltmaya hazırlandığı sinyalleri ABD'de olduğu gibi diğer ülkelerde de faizleri tırmandırıyor. Çin'in son 10 yılda gördüğü en sert kredi sıkışıklığı, uluslararası büyümenin temel direklerinden birini tehdit ediyor. Japonya'nın reflasyonist politikaları ise ticaret rakiplerinin para birimlerini güçlendirerek, sıcak para akışına neden oluyor.

Geçiş ABD ve Çin için daha düşük büyüme anlamına gelebilecek olsa da, nihai surette dünyanın en büyük 3 ekonomisini daha az oynak ve uzun süreli büyümeye hazırlıyor. Şu anki "yenikler", önceden ABD'nin esnek para politikası ve Çin'in talepleriyle desteklenen gelişen piyasala ekonomileri ve emtia üreticilerini kapsıyor. Diğer tarafta Euro Bölgesi gibi hâlen ucuz paraya ya da zayıf para birimlerine ihtiyacı olan ekonomiler de zorlanabilir. Politika yapıcılar bu duruma karşı harekete geçmeye başladı.

Londra'daki SLJ Macro Partners LLP'nin eşkurucularından Stephen Jen, "Dünyanın parçaları hareket ediyor ve bu olduğunda sürtünme de artar" ifadelerini kullanarak, daha fazla uzaklaşmaların olduğunu belirtti ve finansal piyasalardaki volatilite artış öngördü.

Değişiklik Credit Suisse Group AG'nin değerlendirmelerine, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki büyüme oranları arasındaki açığın 2013'te yüzde 4 ile 10 yılın en düşüğüne yakın seyrettiği şeklinde yansıdı. Morgan Stanley ve Citigroup Inc.'in ekonomistleri de gelişen piyasa ülkelerinin büyüme tahminlerini aşağı çekerken, sanayi ülkelerinin görünümünü yükselterek, 2008'deki küresel kriz dönemiyle birlikte hakim olan trendin uzaklaşmaya başladığının sinyalini veriyor.