Mera ve yaylalar imara açılacak mı?
"Torba Kanun" Teklifi'nin mera ve yaylaklarla ilgili maddesi görüşülmeye başlandı; Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, mera ve yaylaların imara açılması teklifi ile ilgili açıklamada bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mera ve yaylakların imara açılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden "Torba Kanun" Teklifi'nin mera ve yaylaklarla ilgili maddesinin görüşülmesi sırasında CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümet, teklif ve önerge sahiplerinin tahsis kelimesinin arkasına sığınarak, bu yerlerin 29 yıla kadar varan sürelerle tahsis kapsamında kiralanabilir düzenlemesini yaptığını ifade ederek, bunun anayasanın 45. maddesine açık bir şekilde aykırı olduğunu öne sürdü.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu maddede getirilen hususların 1998 yılında çıkarılan Mera Kanunu'nda zikredildiğini belirterek, önergeyle sadece kiralamanın nasıl olacağının anlatıldığını kaydetti. Bayraktar, "Bunun dışında bir şey yoktur. Anayasaya tamamiyle uygundur. Burada da imara açılma söz konusu değildir. Meraların kullanılmasının teminine yönelik en fazla binde 5'ine kadar 5 tane bakanlık tarafından oluşturulacak komisyonla belirlenecek şekildeki kullanımlarını belirtecek bir husus getirilmektedir" dedi.
Bunun üzerine Hamzaçebi, Bakan Bayraktar'ın, Genel Kurul'a eksik bilgi verdiğini ifade ederek, kiralanacak olan meralarda bodrum katla birlikte 200 metrekareye kadar 3 katlı binaların yapılabileceğini söyledi. Hamzaçebi, "Meralar bu maddeyle açık bir şekilde imara açılıyor. Bunun dışındaki bütün bilgiler yanlıştır" ifadesini kullandı.
Başkanvekili Sadık Yakut'un anayasaya aykırılık konusunda Başkanlık Divanı'nın tespitte bulunma yetkisi olmadığını ve teklif kanunlaştıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne götürülebileceğini belirtmesi üzerine usul tartışması açıldı.
Hamzaçebi, düzenlemeye göre, meraların 29 yıllığına kiralanabilmesinin anayasa aykırı olduğunu savunarak, "Mızrak çuvala sığmıyor" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise bunun iyi niyetli bir düzenleme olduğunu belirterek, kiralama bedeleninin anayasaya aykırılık oluşturmadığını savundu.
Kabul edilen önergeye göre, kiralanacak mera, yaylak ve kışlakların kira bedellerinin nasıl değerlendirileceğine açıklık getirildi.
Mera, yaylak ve kışlakların kira bedelinin yarısı Hazine payı olarak genel bütçeye gelir kaydedilecek, diğer yarısı ilgili belediye veya il özel idaresine ait olacak.
Daha sonra birleşime ara veren Yakut, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine birleşimi saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.