Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Pasifik ülkesi Avustralya'da işsizlik 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine tırmanarak, yeniden seçilme kampanyası ekonomi yönetimi etrafında şekillenmiş olan ülkenin yeni göreve getirilen başbakanı Kevin Rudd'un karşısındaki zorlukların altını çizdi.

Sidney'deki istatistik bürosunun verilerine göre iş arayanların sayısının artmasıyla işsizlik oranı Haziran'da yüzde 5.7 ile Eylül 2009'dan bu yana en yükseğine çıktı. İşe alımlarda aylık bazda 10,300 kişilik artış olurken, tam zamanlı işler 4,400 azaldı; yarı zamanlı işler ise 14,800 arttı.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens 2011'in sonlarından bu yana politika faizinde yüzde 2 oranında indirim yaptı ve Mayıs'taki 25 baz puanlık indirimle birlikte ülkenin faizi yüzde 2.75 ile rekor düşüğe çekildi. Julia Gillard'ın yerine başbakanlığa gelen Rudd, selefinin iyimserliğinden uzaklaşarak, kendisini Çin'in yavaşladığı dönemde Avustralya'yı en iyi şekilde idare edecek lider olarak gösteriyor.

İşsizlik oranının hâlen 2008-2009 küresel krizindeki zirvesinin altında seyrettiğini not düşen JP Morgan Chase&Co.'nun başekonomisti Stephen Walters, hiçbir liderin işsizliğin arttığını görmek istemeyeceğine dikkat çekerek, Rudd'un o zaman da görevde olduğunu ve işsizliğin azaltılması konusunda iyi bir itibara sahip olduğunu söyledi.

Avustralya doları verinin ardından büyük bir değişiklik kaydetmedi ve ABD doları karşısında 92.58 ABD centinden işlem gördü. Traderlar önümüzdeki politika toplantısında yüzde 60 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.