Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki enflasyonun hızlanmasına dair bir endişe taşımadığını dile getiren Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başekonomisti Olivier Blanchard, fiyatlarda kısa vadeli artıştan endişe edenlerin hatalı olduğunu savundu.

Blanchard, enflasyonun, ekonomideki aşırı ısınma ya da insanların fiyat beklentilerinin artmasından ötürü hızlanabileceğini hatırlatarak, ancak her iki seçeneğin şu anda ABD için geçerli olmadığını, bu nedenle de endişe duymadığını söyledi.

Fed, işsizlik oranını yüzde 7.6'larda seyretmesi ve fiyat artışlarını gösteren tercih edilen enflasyon endeksi yüzde 1 ile merkez bankasının yüzde 2 hedefinin altında olmasına rağmen aylık 85 milyar dolalrık tahvil alımlarının azaltılmasını tartışıyor. ABD'deki bu gelişmelere rağmen Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker gibi bazı isimler ABD'nin gelecekte yüksek enflasyonla karşı karşıya kalabileceğine ilişkin endişelerini dile getiriyor.

Lacker 15 Mayıs'ta birkaç yıl içinde enflasyın görünümünde sıçrama riski olduğunu dile getirirken, Harvard Üniversitesi ekonomisti Martin Feldstein ise birçok kez daha fazla paraasal genişlemenin "enflasyonist baskılara" neden olabileceğini dile getirdi.