Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Borsası, yatırımcılar, Fed'in teşvik önlemlerini ne zaman yavaşlatabileceğine yönellik sinyaller bulmak için merkez bankasının son toplantı tutanaklarını analiz ederken büyük bir değişiklik göstermedi.

S&P 500 Endeksi'ndeki finansal şirketler,  Bank of America Corp. ve Wells Fargo&Co.'nun yüzde 1.2'nin üzerinde değer kaybetmesiyle en fazla düşüş kaydeden sektör grubu oldu. Nabors Industries Ltd., analistlerin tahminlerinin altında operasyonel gelir açıklaması sonrasında yüzde 6.3 değer kaybetti. Family Dollar Stores Inc., şirketin kazançlarının beklentinin üzerinde gelmesiyle yüzde 1.7 yükseldi. Hewlett-Packard Co., Citigroup Inc.'in hisse tavsiyesi üzerine yüzde 1.8 primlendi.

Standard&Poor's 500 Endeksi erlem saatler yüzde 0.3'lük artış ve düşüşün ardından günü yüzde 0.1'in altında kazançla 1,652.62 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 15,291.66 puana geriledi. Amerikan borsalarındaki işlem hacmi 5.7 milyar hissenin el değiştirmesiyle 3 aylık ortalamanın yüzde 13 altında kaldı.

Tutanakların büyük oranda Fed başkanının Haziran'da söylediklerini tekrarladığını belirten RBC Global Asset Management Inc.'nin Amerikan hisse işlemleri müdürü Ryan Larson, tahvil alımlarının bu ya da önümüzdeki yıl azaltılacağını ve bunun kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, "Piyasa ilk başta daha fazla veri beklemesinden ümitlendiğini, ancak daha sonra yetkililerin yarısının bu yılın sonunda tahvil alımlarının sonlandırılmasını söylemesiyle satışa geçtiğimi ifade etti.

Fed'in 18-19 Haziran tarihli toplantısının tutanakları birçok üyenin varlık alımlarının yakın zamanda azaltılmasının gerekeceğini düşündüğünü gösterirken, birçok politika yapıcı aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmak için önce istihdamda daha fazla kazanç görmek istiyor.