Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

UEFA Disiplin Kurulu'nun şike iddialarıyla ilgili verdiği 2 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasına itiraz eden Fenerbahçe Kulübü'nün, UEFA Tahkim Kurulu'ndaki savunması sona erdi.

İsviçre'nin Nyon kentinde bulunan UEFA merkezindeki duruşmalı toplantıda, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler, kulüp avukatları ve şahitler hazır bulundu.

Savunmada ilk sözü yedi kişilik Türk ve yabancılardan oluşan avukatlar alarak, Disiplin Kurulu'nun verdiği kararla ilgili itirazlarını sundu. Duruşmada daha sonra soruşturmaya konu maçlar tek tek ele alındı ve şahitler dinlendi.

Zaman zaman ara verilen duruşmanın sonlarına doğru Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da söz aldı. Daha sonra avukatlar tekrar değerlendirmelerde bulundu.

Duruşmalı toplantı yaklaşık yedi saat sürdü. Toplantı devam ederken şahitlerden bazıları UEFA Merkezi'nden ayrıldı.

Şahit olarak çağrılan gazeteci Ertuğrul Özkök, UEFA Genel Merkezi'nden ayrılırken basın mensuplarının, "intibanız nedir?" sorusu üzerine, "İntibam olamaz. Çünkü karşınızda yüzlerinin ifadelerini anlamadığımız insanlar var" dedi.

UEFA Tahkim Kurulu'nun, sarı-lacivertli kulüp hakkındaki kararını açıklamak için kesin bir tarih vermediği bildirildi.

Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Deniz Aytöre, "Yargılama esaslarının bugüne kadar UEFA'da çok alışılmış yargılama usulleri şeklinde gelişmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle savunmalarımız da uzun sürdü" dedi.

Aytöre, UEFA Tahkim Kurulu'nda 7 saat süren savunmalarının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Disiplin Kurulu kararına karşı savunmada bulunduklarını belirterek, bu seferki yargılamanın diğerlerinden farklı olmasının sebepleri bulunduğuna işaret etti.

Disiplin Kurulu müfettişinin, dün akşam saat 18.00-19.00 sıralarında ikinci bir dilekçeyle ek deliller sunduğunu anlatan Aytöre, daha önce olmayan deliller, konuşma tapeleri ve sadece birinci Etik Kurulu raporuna dayanan kanıtların bunların arasında yer aldığını söyledi.

Kendilerinin de bunlara karşı savunmalarını sunduğunu, tanıkları dinlettiklerini ve adı geçen kişilerin ifadelerini ortaya koyduklarını vurgulayan Aytöre, "Bizce iyi ve önemli bir duruşmaydı" diye konuştu.

Bir soru üzerine Aytöre, Disiplin Kurulu'nun da Tahkim Kurulu'nun da UEFA'nın kurulları olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Tahkim Kurulu'na güvenmediğimiz gibi bir söz kullanmadık ama kendi savunmamıza güvendiğimizi söyledik. 'Bizim dellilerimiz çok net, ortada. 'Sizin cımbızla çekip aldığınız konuşma tapeleriyle koskoca bir camiayı, bu kadar önemli spor adamlarını bu şekilde, bu kadar ağır cezalarla yargılayamazsınız' dedik."

Aytöre, kendilerine örnek gösterilen diğer kararlardaki uygulamaların, konu Fenerbahçe olunca niçin uygulanmadığını ve sarı-lacivertli kulübe neden bu kadar ağır cezalar istendiğini sorduklarını ifade ederek, "Yanıtı ancak birkaç gün sonra alacağız" dedi.

Savunmanın bu kadar uzamasının olumlu algılanıp, algılanamayacağının sorulması üzerine Aytöre, bunun olumlu ya da olumsuz anlama gelmeyeceğini ifade etti. Çok fazla tanığın dinlendiğine dikkati çeken Aytöre, bu sefer birçok kişiye ait çok sayıda konuşma tapesinin kullanıldığını söyledi.

Aytöre, şöyle devam etti:

"Bugün bir farklılık vardı, o farklılık şuydu. Disiplin müfettişinin, daha önce kullanmadığı argümanlar kullanmaya başlamasıydı. Biz, disiplin müfettişinin ilk raporunda değişik argümanlarla karşılaştık. Sonra karşımıza Disiplin Kurulu kararı çıktı, orada farklı sonuçlar vardı. Şimdi yeni bir disiplin müfettişi raporu geldi, burada daha farklı argümanlar ve daha farklı maçlar var."

- "Daha önce belirttiğim maçlarla sınırlı kalmak zorunda değilim"

Niçin bu maçların daha önce olmadığını disiplin müfettişine sorduklarını belirten Aytöre, "Ben istediğim maçı gösteririm. Daha önce belirttiğim maçlarla sınırlı kalmak zorunda değilim" yanıtını verdiğini aktardı.

Fenerbahçe'nin argümanları ve tanıklarının olumlu etki uyandırıp, uyandırmadığının sorulması üzerine Aytöre, onu ancak kararla beraber göreceklerini söyledi.

Aytöre, "Benim izlenimlerim önemli değil. Bizler hukukçuyuz, kararlarla konuşuruz. Birkaç gün içinde bu kararı hep beraber göreceğiz" ifadesini kullandı.

Hangi maçların konuşulduğu sorusuna karşılık Aytöre, "Yeri geliyor disiplin müfettişi polis fezlekesine dayanıyor. Yeri geliyor iddianameye dayanıyor. Birden dönüyor asıl TFF'nin kararlarını baz almak gerekir' diyor. Çok değişken, çok devinimli bir iddianameyle iddialarla karşı karşıya olduğumuz için, savunmamız da sürekli herşeye hazırlıklı olduğumuz, her soruya cevap verebileceğimiz genişlikte bir savunma oldu" diye konuştu.

Avukat Abdullah Kaya ise kendisinde ne tür bir izlenim oluştuğunun sorulması üzerine, kararı bekleyeceklerini ve göreceklerini kaydetti.

Kararın açıklanması için kesin bir tarihin belli olup olmadığı ve 15 Temmuz'da kesin açıklanıp açıklanmayacağı yönündeki soruyu yanıtlarken de Kaya, "Yok öyle birşey. 'En kısa sürede açıklayacağız' dediler" diye konuştu.