Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ABD'nin yüksek ölçekli genişleme önlemlerine ihtiyacının devam edeceğini söylemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın da gevşek para politikası duruşunu korumasının ardından Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 10 ayın en büyük sıçramasına hazırlandı.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., ham madde hisselerinin Asya-Pasifik endeksinde en büyük artışı kaydetmesiyle yüzde 2.8 değer kazandı. Avustralya'nın 1 numaralı altın madeni Nexcrest Mining Ltd., külçe altın fiyatlarının 4. gününde de tırmanması sonrasında yüzde 11 yükselerek 4.5 yılın en büyük artışına işaret etti. ABC-Mart Inc., ayakkabı perakendecisi şirketin ilk çeyrek satışlarının yüzde 21 artmasıyla yüzde 3.4 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.2 kazançla 135.42 puana yükseldi ve Eylül'den bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Endeks 25 Haziran'da kaydettiği 6 ayın en düşüğünden toparlanmasını yüzde 8.3'e genişletti. Endeksteki 10 sektör grubu da yükselirken, değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kazandı.

ABD'deki ekonomik büyümenin ilerlemeyi sürdüreceğini ve Fed'in yıl sonuna kadar tahvil alımlarını azaltmaya başlamayacağını öngören ABN Amro Private Bank'ın Asya hisseleri araştırma müdürü Daphne Roth, Japonya'nın para ve maliye politikasını ve parlamentonun üst kanadının da desteğiyle büyüme stratejileriyle devam edeceğini söyleyerek, hissele tarafında olumlu olduklarını dile getirdi.

Fed'in tahvil alımlarının azaltılabileceğini söyleyerek Mayıs'ta piyasalarda çalkantılara neden olan Bernanke, "yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu" savundu.