Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD işsizlik başvurularında beklenmedik tırmanış

ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı son iki ayın zirvesine ulaştı. Temmuz ayında otomobil fabrikalarının kapanmasından dolayı işsizlik başvurularında yaşanacak dalgalanmaların normal olduğu söyleniyor.

İlk kez işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 6 Temmuz'da biten hafta itibariyle 16,000 artarak 360,000'e ulaşırken, bir önceki haftanın revize edilmiş rakamı 344,000 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tahmin medyanı ise 340,000 olarak gerçekleşmişti. Başvuruların Temmuz ayında kapanan otomobil fabrikaları ve diğer mevsimsel döngülerden dolayı dalgalanma göstermesinin daha önceden beklenen bir şey olduğu belirtildi.

-ABD son beş yılın en büyük bütçe fazlasını açıkladı

ABD hükümeti, giderlerin yüzde 47 azalması ve güçlü ekonominin vergi ödemelerini artırması ile Haziran ayı bütçesinde beş yıldan uzun bir sürenin en büyük bütçe fazlasını açıkladı.

Gelirler geçen ay giderlerden 116.5 milyar dolar fazla olurken, bu fark Nisan 2008'den bu yana en geniş fark olarak görüldü. Geçen yılla karşılaştırıldığında, Haziran 2012'de 59.7 milyar dolar açık görülmüştü. Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistin tahmin medyanı ise 115 milyar dolar bir bütçe fazlası olacağı yönündeydi.

-ABD hisseleri Bernanke'den sonra rekora koşuyor

ABD hisseleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşviklerin devam etmesine destek vermesiyle yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi kapanış bazında tüm zamanların en yüksek seviyeye çıktı.

S&P 500 Endeksi yüzde 1 artarak New York saati ile 12:44'te 1,669.19 puan oldu ve 21 Mayıs'taki zirve kapanış seviyesi 1,669.16 puanın üzerine çıkarak rekorunu ileriye taşıdı. Dow Jones endeksi ise 133.14 puan, yani yüzde 0.9, artışla 15,424.80 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 4 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri beş haftanın en yükseğinde

Avrupa hisse senetleri, Fed başkanı Ben S. Bernanke'nin, ABD ekonomisinin teşvik tedbirlerine ihtiyaç duymaya devam edeceğini söylemesinin ardından beş haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, günü 296.54 puandan kapattı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Alcoa Inc.'nin beklenenden iyi rakamlarla ABD'de ikinci çeyrek kar sezonunu açmasının ardından, dört seanstır üst üste yukarı yönde hareket ediyor. Endeks buna rağmen Fed'in teşvikleri azaltabileceği sinyalleri verdiği 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 4.5 gerilemiş durumda.

-Piyasalar "Bernanke'den" destek aldı

Tüm dünyada hisse senetleri, tahviller ve metaller, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük ekonomisinin teşviklere ihtiyaç duymaya devam edeceğini kaydetmesinin ardından yükselirken, dolar değer kaybetti. Portekiz tahvilleri, siyasi alandaki sıkıntılardan dolayı değer kaybetti.

MSCI Tüm lkeler Dünya Endeksi yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 09:30'da, 368.06 puana çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve gelişen piyasa hisse senetleri yaklaşık 10 ayın en hızlı yükselişine yönlendi. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve altın yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak Nisan ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Bloomberg'in Dolar Endeksi yüzde 1 düştü. Avrupa'da şirket kredi riskleri bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Portekiz'de PSI 20 Endeksi yüzde 1.7 geri çekildi.

-Gelişen piyasalar hızlı yükseldi

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin Amerikan ekonomisinin parasal teşviğe ihtiyacının devam edeceğini söylemesi sonrasında gelişen piyasalar endeksi 10 ayın en büyük rallisini yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.6 kazançla 939.04 puana çıkarak yükselişini üçüncü güne taşıdı. Endeks 14 Eylül'den bu yana en dik tırmanışına doğru ilerliyor. Fed'in Haziran'daki toplantısının tutanaklarının, yetkililerin 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarını sonlandırıp sonlandırmamayı tartıştığını göstermesinin ardından Bernanke teşviklerin devam ettirilmesine destek verdi.

-ABD tahvilleri Fed ile yükseldi

ABD tahvilleri Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için çabalarına devam edeceğini açıklamasıyla beraber yükselişini 4. güne taşıdı.

10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan gerileyerek New York saatiyle 09:23'te yüzde 2.60 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 7/32 yükselerek 92 22/32 oldu. Faizler bu hafta şu ana kadar 16 baz puan düştü.

30 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 3.6'yı gördü.

-Altın bir yılın en hızlı artışını gösterdi

Altın vadeli kontratları, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin "büyük çaplı bir genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyduğunu" kaydetmesinin ardından, son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Gümüş de değer kazandı.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 3 yükselerek, yerel saat ile 09:27'de, ons başına 1,284.70 dolara çıktı ve Haziran 2012'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye yönlendi. Altın erken saatlerde, 1,297.20 dolara kadar çıkarak, güniçinde 1,300 doları aştığı son tarih olan 24 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

-Petrol fiyatları 15 ayın zirvesinden geriledi

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Uluslararası Enerji Kurumu (IEA) tarafından küresel petrol arzının artan talepten de fazla olacağı tahmini yapılmasıyla 15 ayın en yükseğinden geriledi.

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı 82 sent kadar düşerek Londra saatiyle 12:56'da New York Mercantile Exchange'de 105.91 dolardan işlem gördü. Erken saatlerde fiyatlar 93 sent yükselerek 107.45 doları görmüş ve 27 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın 2 katından fazla bir seviyede gerçekleşti.