Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD, Çin hükümetinin daha piyasa odaklı ve açık bir ekonomi olmaya doğru ilerlediğini söylerken, iki ülke, dünyanın en büyük 2 ekonomisi arasındaki yatırım anlaşması için müzakere yapma konusundaki istekliliklerini ifade etti.

Çin'in liderlerinin kur ve finansal sistem, devlet kontrolündeki şirketler ve vergi konularında önemli değişiklikler yapmaya devam edeceklerine işaret ettiğini söyleyen ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, "Bugünkü görüşmeler henüz endişelerin tamamını gidermes de, gerçek bir ilerleme hamlesi olarak öne çıkıyor" dedi.

Lew'in mevkidaşı ve Çin'in aynı zamanda Başbakan Yardımcısı da olan Wang Yang, ülkesi için olumlu sonuçların çıktığını not düşerek, ABD'nin Çinli yatırımcılara "adil" bir şekilde davranılmasında anlaştığını söyledi. Lew'in "kaydadeğer bir adım" olarak nitelediği sınır ötesi yatırım anlaşması, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin bir başka ülkeyle tüm sektörleri kapsamasını kabul ettiği ilk anlaşma olacak.

Eski ABD Hazinesi yetkililerinden Rock Creek Global Advisors LLC'nin başkan yardımcısı Clay Lowery, "Eğer Çin yapıldıktan sonra yalnızca yatırımları korumayan, ancak Amerikalı yatırımcıların Çin piyasasına girişini de geliştiren bir anlaşma için müzakere ederse, bu gerçekten büyük bir hamle, bir kırılma olacak" yorumunda bulundu. Lowery, böyle bir hamlenin, yatırımcılar için daha fazla şeffaflık ve gerçek piyasa girişine ilişkin sorunların giderilmesi için bir fırsat olacağını söyledi.