Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hükümetin, yetkililerin önceden söylediği büyüme hedeflerinin altında büyümeyi tolere edebileceğine ilişkin endişelerin etkisiyle Çin Borsası düşüş kaydetti. Ülkenin gösterge endeksi 5 ayın en iyi haftasındaki kazançlarını azalttı.

China Construction Bank Corp., China Shenhua Energy Co. ve Jiangxi Copper Co., Maliye Bakanı Lou Jiwei'nin yüzde 6.5 büyümesinin büyük sorun olmayacağını söylemesinin ardından finansal ve emtia şirketleri arasındaki kayıplara öncülük etti. Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co., sağlık şirketlerinin CSI 300 Endeksi'nde yer alan hisseler arasında en büyük kazancı kaydetmesinin ardından yüzde 4.1 primlendi.

Hükümetteki kilit isimlerin, yapısal değişiklik karşılığında ekonomik yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu bildiğinin altını çizen Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, piyasanın bu haftaki büyük koşunun ardından bir miktar konsolidasyon ve kâr realizasyonuna ihtiyacının olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,061.24 puana indi. Endeks bu hafta yüzde 2.7 ile 1 Şubat'ta sonlanan 5 günden bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 artışla 2,312.76 puana yükselirken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 düştü. ChiNext Endeksi yüzde 3.1 sıçradı; ABD'deki Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi de dün yüzde 4.1 yukarıda kapandı.

Şanghay Endeksi bu yıl sanayi üretiminden, ihracata, verilerin yavaşlamaya işaret etmesi ve para piyasası oranlarının geçtiğimiz ay rekor yükseğe tırmanmasının ardından yüzde 9.1 düştü. Endeks, Haziran'da değerlemelerin 5 yılın en düşük düzeyine gerilemesinin ardından bugün 12 aylık tahmini kazançlarının 8.5 katından işlem gördü.