Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de tüketici güveni geriledi

Thomson Reuters/University of Michigan öncü tüketici güven endeksi 84.1'den Temmuz ayında 83.9'a geriledi. Bloomberg anketine katılan 66 ekonomistin tahmin medyanı 84.7'lik bir artışa işaret ediyordu.

-ABD'de ÜFE beklenenden fazla yükseldi

ABD'de perakende satışları, enerji ve otomobil sektörlerindeki yükselen fiyatların etkisiyle Haziran ayında beklenenden daha fazla yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre, üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 0.8 yükselerek Eylül'den bu yana en dik sıçrayışını kaydederken, bir önceki ayda yaşanan yüzde 0.5'lik artışı da geliştirmiş oldu. Bloomberg anketine katılan 73 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.5'lik bir artış olacağı yönündeydi. Gıda ve yakıt fiyatlarını içermeyen çekirdek perakende fiyatları da yüzde 0.2 artışla beklentilerin üzerinde yükseldi.

-Fed/Bullard: Enflasyon hedefine ulaşmadan QE azaltılmamalı

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarının enflasyon merkez bankasının hedefi olan yüzde 2'ye ulaşmadan azaltılmaması gerektiğini söyledi.

Bu yıl para politikalarında oy hakkı bulunan Bullard, "Genişlemeci para politikasını enflasyon istenen seviyelerde değilken geri çekmek doğru hareket olmayacaktır. Enflasyon çok düşük ve yükselmedikçe daha fazla teşvikte bulunmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-Fed/Plosser: Eylül'de QE'yi azaltmaya başlamalıyız

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, merkez bankasının aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını Eylül ayında azaltmaya başlaması ve normal olmayan teşviklerin yıl sonuna doğru bitirilmesi gerektiğini söyledi. Plosser tahvil alımlarının şu andaki turuna da karşı çıkmıştı.

Plosser, "Hepsinini bir anda gerçekleşmesini istemiyorum fakat en kısa zamanda azaltmaya başlanması gerektiğini düşünüyor ve yıl sonuna kadar da bitirileceğini umuyorum. Bu durumu yavaşça gerçekleştirebiliriz ve ekonomi için en sağlıklısı azaltmaya gitmektir" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri "zıt açıklamalar" sonrasında dalgalı seyrediyor

ABD hisseleri, Fed yetkililerinden teşviklerin azaltılma zamanıyla ilgili yapılan zıt açıklamalar ve United Parcel Service Inc.'nin beklentilerini azaltması ile, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dünü zirve rekoruyla kapatmasının ardından dalgalı seyrediyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1'den az bir düşüşle New York saati ile 13:36'da 1,674.62 puan oldu. Dow Jones endeksi 29.72 puan, yani yüzde 0.2 gerileyerek 15,431.20 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 12 aşağısında seyretti.

-Fitch Fransa'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın kredi notunu en iyi seviye olan AAA'dan AA+'ya düşürdü.

Fitch, kredi notunun düşürülmesine gerekçe olarak ülke ekonomisinin büyüme hızıyla ilgili endişeleri gösterdi.

-Avrupa hisseleri yatay seyretti

Avrupa hisseleri yatırımcıların gelecek hafta açıklanacak olan ABD gelirlerini beklemesiyle beş haftanın zirvesinden büyük bir değişiklik yaşamazken, birleşme ve satın alma hareketleri İspanya'da kamu şirketlerindeki satışları azaltıyor.

Gösterge endeks Stoxx 600, erken saatlerde yüzde 0.6 kadar yükselmesinin ardından, yüzde 0.1 gerileyerek günü 296.2 puandan kapattı. Endeks bu hafta Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşviklere destek vermesi ve Alcoa Inc. tarafından kâr sezonunun beklenenden iyi gelen sonuçlarla açılmasıyla yüzde 2.7 artış kaydetti.

-Gelişen piyasalar yükselişini dördüncü güne taşıdı

Gelişen piyasa hisseleri, Infosys Ltd.'nin beklenenden iyi satış tahminleriyle teknoloji şirketlerinin yükselmesi sonrasında küresel merkez bankalarının ekonomik teşviklere devam edeceği iddialarının güçlenmesiyle yükselerek, haftalık ralliyi genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 12:34'te 942.63 puanda seyretti ve bu haftaki kazancını yüzde 2.9'a yükseltti. Infosys Mumbai'de altı ayın en büyük yükselişini kaydetti ve BIST 100 Endeksi'nde bankalar rallileri hızlandırdı. Çin hisseleri, hükümetin beklenenden düşük bir büyüme hızını tolere edebileceği endişesi ile geriledi. Brezilya reali gelişen ülke para birimlerindeki kayıplara öncülük etti.

-Dolar euro karşısında haftalık düşüşü azalttı

Dolar, yatırımcıların Fed'in teşvikleri Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) daha önce sonlandıracağı düşüncesinde olmasıyla, euro karşısında güçlenerek bir ayın en büyük haftalık düşüşünü azalttı.

Dolar euro karşısında dün 1.3207 dolar ile 21 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye kadar gerilemesinin ardından bugün yüzde 0.6 artarak New York saati ile 09:53'te 1.3023 dolar oldu. dolar bu hafta içerisinde yüzde 1.5 gerileyerek 7 Haziran'da sona eren haftadan bu yana en büyük gerilemeyi yaşadı. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek 99.18 yen olurken, bu haftaki düşüşünü yüzde 2'ye azalttı. Euro yen karşısında ise yüzde 0.4 değer kaybetti ve 129.16 yen oldu.

-Petrol üçüncü haftalık kazanca doğru ilerliyor

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı 96 sent artarak Londra saatiyle 13:35'te New York Mercantile Exchange (Nymex) Borsasında 105.87 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 üzerinde gerçekleşti. Kontrat dün 1.61 dolar düşerek 104.91 dolar oldu.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 57 sent artarak ICE Futures Europe'da 108.30 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolünün WTI petrole olan farkı 2.70 dolar oldu. Bu fark 10 Temmuz'da 1.99 dolar olarak kapanış fiyatları baz alındığında Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gelmişti.

-Altın güçlü dolarla değer kaybetti

Altın New York'ta, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşviklerin sürdürüleceği yolundaki açıklamasının ardından, güçlenen doların metalin alternatif yatırım aracı olarak çekiciliğini azaltmasının ardından değer kaybetti ve Ekim 2011'den bu yana gerçekleştirdiği en yüksek haftalık getirisini daralttı.

Ağustos vadeli altının onsu yüzde 0.8 gerileyerek New York saatiyle 07:47'de Comex'te 1,270 dolardan işlem gördü. Dün 1,297.20 doları gören altın fiyatları 24 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmanırken bu hafta da yüzde 4.7 yükseldi. Altnı vadelilerinin işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altında gerçekleşti. Spot altın Londra'da yüzde 1.2 düşerek 1,271.20 dolara geriledi.

-Piyasalar "teşvik" iyimserliğini satın alıyor

Avrupa hisse senetleri ve ABD Hazine tahvilleri, ABD'den Japonya'ya, politika yapıcıların teşvikleri devam ettireceğine ilişkin iyimserlikle, yükselişlerini beşinci güne taşıdı. Metaller emtia grubundaki düşüşe öncülük ederken, Çin'de hisse senetleri, hükümetin düşük büyümeye tolerans gösterebileceği endişesi ile düştü.