Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar euro karşısında, Fed Başkanı Ben S. Bernanke tarafından ekonominin hâlâ teşviklere ihtiyacı olduğunun açıklanmasıyla, son dört haftada ilk kez bu hafta değer kaybetti.

Güney Afrika randından Meksika pesosuna kadar birçok gelişen piyasa para birimi, Fed'in likiditeyi sürdüreceği iddiaları ile ralli yaptı. Doların kayıpları ABD'nin tahvil alımlarını yine de bu yıl içerisinde düşüreceği söylentileri ile biraz hafifledi. Yen, Japonya merkez bankasının (BOJ) daha fazla teşvikte bulunmamasıyla yükseldi.

"Brown Brothers Harriman & Co. şef Döviz stratejisti Marc Chandler, "Bir tek konu var, o da Bernanke. Piyasa açık bir şekilde düşük döviz ve güçlü ABD doları durumuna dayanıyor, bu yüzden Bernanke'nin yorumları piyasayı duraklattı" ifadelerini kullandı.

Dolar New York'ta yüzde 1.8 gerileyerek euro karşısında 1.3067 dolar oldu ve 11 Ocak itibariyle sona eren haftadan sonra en büyük haftalık düşüşü kaydetti. Dolar yen karşısında ise yüzde 2 gerileyerek 99.22 yen oldu ve 14 Haziran'dan bu yana ilk haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Euro yen karşısında yüzde 0.1 düşüşle 129.66 yen oldu.

Doların en çok işlem gördüğü 10 para birimi karşısındaki seyrini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi, yüzde 1.6 gerileyerek bir aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü kaydetti ve 1,037.637 puan oldu.

Norveç kronu ve Güney Afrika randı bu hafta ABD doları karşısında en çok değer kazanan para birimleri oldular. Krone yüzde 3.1, rand ise yüzde 2.2 değer kazandı. Meksika pesosu yüzde 2 yükseldi. Avustralya doları ve Brezilya reali ise en kötü performans gösterenler olurken, sırasıyla yüzde 0.2 ve yüzde 0.7 değer kaybettiler.