Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Peugeot Otomotiv Pazarlama AŞ Genel Müdürü Marc Bergeretti, faiz oranlarında ve döviz kurlarında artışlar olduğunu belirterek, "Bu bakımdan yılın ikinci yarısına sektör olarak biraz daha ihtiyatlı yaklaşmak gerekecek. Ama biz yine de bu yıl otomotiv pazarının 2012'den yüksek olacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'de Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarının, 2013 yılı ilk altı ayında yüzde 12 oranında artış göstermesinin ardından Peugeot Otomotiv Pazarlama AŞ Genel Müdürü Bergeretti, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Marc Bergeretti, Türkiye'de otomobil sektörünün söz konusu dönemde yüzde 12 civarında büyümesinin iyi bir performans olduğunu belirterek, "İlk 6 ayda otomobil pazarı dinamikti. Bunun en önemli sebeplerinden biri, bu dönemde faiz oranlarının düşük olmasıydı. Çünkü otomobilde kredi ile alımlar önemli bir yer tuttuğu için bu müşterinin gözünde önemli bir faktör oldu" ifadelerini kullandı.

Döviz kuru ve faiz oranlarındaki artışın otomobil pazarını etkileyebileceğini savunan Bergeretti, "İlk 6 ayda pazar yüzde 12 artmıştı. Biz de Peugeot olarak yüzde 22'lik bir artış göstermiştik. Yani pazar ortalamasının iki katı kadar artış gösterdik. Şimdi ikinci yarı yıl için baktığımız zaman yakın zamanda faiz oranlarında ve döviz kurlarında bir artış oldu. Bu bakımdan ikinci altı aya biraz daha ihtiyatlı yaklaşmak gerekecek. Ama biz yine de 2013 otomobil pazarının toplamının 2012'den yüksek olacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

-"Döviz kuru ve faiz oranlarındaki artışı hesaba kattık"

Yılın ilk yarısında yüzde 4'lük bir pazar payına ulaştıklarını anlatan Bergeretti, geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla ilerleme kaydettiklerini ve 15 bin 300 araç sattıklarını söyledi.

Yıl sonuna doğru bu performansı artırmayı planladıklarını dile getiren Bergeretti, 34 bin araç satmayı ve yüzde 4,2'lik pazar payı elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Döviz kuru ve faiz oranlarındaki artışın araç üretim kapasitelerini etkilediğini aktaran Bergeretti, "Biz bütün bu öğeleri hesaba katarak zaten pazar tahminlerimizde bir tadilata gittik. Çünkü ilk başlangıçta daha çok 35 bin 500 - 36 bin araç hedefliyorduk şimdi 34 bin 500'e çektik bu hedefimizi" diye konuştu.

Peugeot'nun Türkiye pazarında ulaşmak istediği hedeflere değinen Bergeretti, "Benim açımdan en önemli projemiz sahip olduğumuz imajı daha da üst seviyelere çıkarmak. Şu an elimizdeki mevcut ürün gamının ve gelecekteki ürünlerin bunu rahatlıkla sağlayabileceğine inanıyorum. Dolayısıyla orta vadede çok güvenliyiz" şeklinde konuştu.

Lüks otomobil üretmenin yanı sıra orta düzey ekonomik gelire sahip kişiler için de otomobil ürettiklerini ifade eden Bergeretti, şunları kaydetti:

"Geçen yıl sonunda lansmanını yaptığımız 301 tam da bu beklentilere cevap verebilecek nitelikte bir araç. Çünkü fiyat ve hizmet kalitesine baktığınız zaman son derece başarılı bir araç, nitekim yaklaşık 5 bin 300 adet sattı.

Dolayısıyla bu araç orta düzey gelirin beklentilerini karşılayabilecek bir ürün. Ancak şunu da söyleyeyim her şeye rağmen biz kalitemizi sürdüreceğiz. Peugeot'nun ürünlerinde kaliteyi hep ön planda tutacağız."

- Avrupa otomobil pazarı yüzde 7 daraldı

Türkiye'de sektör büyürken, bu durum Avrupa'da yaşanan siyasi ve ekonomik krizle kötüye gidiyor. Avrupa Birliği (AB) otomobil satışları mayıs ayında son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Böylece Avrupa otomobil pazarı bu yılın ilk beş ayında yüzde 7 daralmış oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 küçüldü ve toplam 5 milyon 261 bin 272 adet seviyesinde pazar gerçekleşti.

AA