Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun eski ekonomistlerinden Daniel Gros, Avrupa'nın, dünyanın geri kalanının izlemesi gereken türde bir zombi banka sorunu olduğunu söyleyerek, Avrupalı bankaların "Batmasına izin verilemecek kadar büyük" değil, "Kurtarılamayacak kadar büyük" olduğunu ileri sürdü.

Brüksel'deki Avrupa Politika Çalışmaları'nın direktörü Gros, Avrupa'daki bankacılık sektörünün toplam yükümlülüklerinin şu anda Euro Bölgesi'nin yüzde 250'sine eşit olduğuna dikkat çekti.

Project Syndicate'teki yazısında Gros, Avrupa'daki bankaların çok büyük, ancak çok düşük sermayeye sahip olduğunu ve uzun vadeli işletme modeli olmayan oyuncuları içerdiğini belirtti.

Avrupa'daki bankalarının büyüyen borçlarına dikkat çeken Gros, her yeni bir sorunun, hükümetlerin bu kurumları kurtarma yeteneğini bastırabileceğini söyledi.

Öte yandan Gros, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi bankalarının 2014'te denetimini üstlenmesinin de bankaların uzun süreli finansal kapasitesini değerlendiremeyeceğini savunarak, "Mevcut sahipleri kontrollerinin ellerinden gitmesini istemeyecek. Ve hiçbir ulusal otorite, şampiyonlarının, makul bir finansal istikrar rotasının olmasını kabul
etmeyecek" dedi.