Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de zorunlu harcama kesintileri ve küresel büyüme risklerine ilişkin endişelerinden sıyrılan Amerikalı şirketler ceplerini boşaltarak, sermaye harcamalarını artırmaya başlıyor.

Gelecekteki şirket yatırımının göstergesi olan uçak ve askeri ekipman hariç sermaye malları siparişleri Mayıs'ta yüzde 1.5 artışla 3. aylık büyümesini kaydederek Ekim 2011'den bu yana en uzun süreli büyüme dönemine işaret etti. Business Roundtable'ın ikinci çeyrekte 84.3 puandan bu yılın en yükseğini kaydeden çeyrek dönemlik görünüm endeksine göre CEO'lar ekonomi konusunda daha iyimser.

California'nın Irvine kentindeki araştırma şirketlerinden Computer Economics'in 203 şirketi kapsayan anketinin medyan tahmine göre, bu yıl bilişim teknolojisi harcamaları yüzde 4 yukarıda seyrediyor.

Yatırımların yılın ikinci yarısında konut ve otomobil sektörünün öncülüğünde toparlanacağını öngören BNP Paribas'ın Amerikan ekonomistlerinden Yelena Shulyatyeva, şirketlerin gerçekten yararlanması ve gelecekte kâr sağlayabilmesi için yatırım yapmalarının gerektiğini söyledi.

İndirimli satış yağan perakendeci Family Dollar Stores Inc. bu yıl 500 yeni mağaza açmaya hazırlanırken, Amerikan eczane zinciri Rite Aid Corp. 2014 mali yılında 400 mağazasını yeniden şekillendiriyor. Pier 1 Imports Inc., mağaza ve teknoloji harcamaları da dahil olmak üzere 75 milyon dolarlık sermaye harcaması yapmayı planlıyor.