Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin yabancı yatırımcıların piyasalara girişini genişletmesi ve Çin ekonomisinin analistlerin tahminleri dahilinde büyümesinin ardından Çin Borsası ralli yaparak geçtiğimiz haftaki kazançlarını genişletti.

Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., regülatörlerin kalifiye yabancı kurumsal yatırım kotasını 150 milyar dolara çıkararak neredeyse ikiye katlamasının ardından yüzde 6'nın üzerinde primlendi. Chongqing Shangan Automobile Co., kârın ikiye katlanmasının ardından yüzde 2.9 sıçradı. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7.5 büyüyerek, Maliye Bakanı Loy Jiwei'nin geçtiğimiz hafta yüzde 6.5 büyümenin çok büyük bir sorun olmadığını söylemesinin ardından büyümenin daha düşük oranlarda olacağı endişelerini gevşetti.

Piyasanın ekonomideki zayıf görünümü makul oranda fiyatladığını ve bu zayıf rakamın endişeleri bir miktar gevlettiğini söyleyen JP Morgan Asset Management'ın yatırım yöneticilerinden Howard Wang, GSYH verisinin ekonominin "acımasızca" resesyona kaymadığını, ancak daha düşük büyüme safhasına girdiğini gösterdiğini anlattı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 artışla 2,069.35 puana çıkarak, geçtiğimiz haftaki yüzde 1.6'lık kazançlarını genişletti. CSI 300 Endeksi yüzde 2.2 yükselerek 2,324.84 puana çıkarken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 artış kaydetti. Bloomberg China-US 55 Endeksi yüzde 1.4 düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki ticaret hacimleri bugün 30 günlük ortalamanın yüzde 17 üzerindeydi. Sanayi üretiminden ihracata verilerin ekonomide yavaşlamaya işaret etmesi ve para piyasası oranlarının geçtiğimiz ay rekor yükselere tırmanmasının ardından endeks bu yıl yüzde 8.8 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi 12 aylık tahmini kazançlarının 8.5 katından fiyatlanarak, Haziran'da kaydettiği 5 yılın en düşük değerlemelerinin üzerinde seyrediyor.