Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:19'da güncellendi)

Gelişen piyasalar hisseleri, Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ekonomik büyümesinin beklenildiği gibi gelmesi ve ülkenin yabancı yatırım kotasını artırması ile bir ayın en yükseğine tırmandı. Lira, Merkez Bankası'nın bu ay içerisinde faiz oranlarını artıracağını açıklamasıyla değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 12:15'te 952.34 puan oldu ve 18 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çinli kısmen elektrikli otomobil üreticisi BYD Co., hükümetin enerji tasarruflu otomobil kullanımını destekleyeceğini açıklamasıyla Hong Kong'ta değer kazandı. Lira dolar karşısında yüzde 1.2 kadar yükseldi.

Çin ekonomisi 30 Haziran'da sonlanan 2. çeyrekte yüzde 7.5 büyüdü. Büyüme verisi Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei'nin geçtiğimiz hafta yüzde 6.5 büyümenin o kadar büyük bir sorun olmayacağını söylemesinin ardından geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 23 Temmuz'daki toplantıda faiz oranlarını artırmayı planladıklarını açıkladı.

Wells Capital Management şef yatırım stratejistlerinden James Paulsen, "Çin'in gayrısafi milli hasıla verisi beklendiği gibi geldi. Bu rahatlatıcı bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

(20:19'da güncellendi)