Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayı istihdam verilerine ilişkin, istihdamda 25,7 milyon kişi ile tarihi rekor kırıldığını bildirdi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, nisan ayı istihdam verilerini değerlendirdi.

Açıklanan rakamları istihdam hacminin 25 milyon 691 bine ulaştığını gösterdiğine işaret eden çağlayan, "Bu bir rekor, şimdiye dek görülen en yüksek çalışan sayısına ulaştık. İstihdamda 25,7 milyon kişi ile tarihi rekor kırıldı. Özellikle küresel ekonominin yeniden belirsizleşmeye başladığı bu dönemde gelen bu veri ekonomimizin ne kadar dinamik ve sağlam olduğunun bir başka göstergesi. Eminim gelecek aylarda daha yüksek rakamlar da göreceğiz" ifadesini kullandı.

İstihdam hacminin artmaya devam ettiğine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

"Son kriz döneminde yaratılan istihdam 6 milyona yaklaştı. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir performans göremezsiniz. AB ülkelerinde 26 milyondan fazla işsiz var ve bu sayı son 4 yılda 4 milyon artış gösterdi. Bizde ise inadına gerileyen bir işsizlik var. AB'de işsizlik rekor kırmaya devam ederken bizde geriliyor. Ama yüzde 9,3 bize yetmez, hedefimiz orta vadede mutlaka 6-7 düzeyine inmek. Şu anda 2 milyon 641 bin işsizimiz var. Umuyorum ki yaz aylarında bu sayı da gerileyecek.

Gerek mal gerek hizmet ihracatındaki performansımız, gerek teşviklerdeki sıçrama istihdama olumlu katkı yapıyor ve yapmaya devam edecek. İç talepte de bu ivmeyi yakalarsak daha büyük bir Türkiye için önemli bir kavşağı dönmüş olacağız."

Bakan Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nda da işsizlik konusu üzerinde durulduğunu belirterek, toplantıda daha fazla istihdam, daha düşük işsizlik hedefleri doğrultusunda; gerek büyümeye önemli katkı veren ihracatın daha da artırılması gerek iç piyasanın güçlendirilmesi yoluyla ekonomik büyüme artışının sürekliliğinin sağlanması hususlarının ele alındığını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin her türlü olumsuz dış ekonomik ve siyasi konjonktürel gelişmelere rağmen büyümeye devam edeceğinin altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında kararlılığının tam olduğunu vurguladı.

Çağlayan, daha fazla küresel doğrudan yatırım çekilmesi ve yeni teşvik sisteminden faydalanılması noktasında bakanlık ve hükümetin çalışmalarının daha da yoğunlaşacağına dikkat çekti.