Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri ekonomistlerin perakende satışların yükseldiğini ve enflasyonun kontrol altında olduğunu göstermesini bekledikleri veriler öncesinde geçtiğimiz haftanın kazançlarını hafif azalttı.

ABD tahvilleri Fed'in varlık alımını yavaşlatmaya hazırlanmasıyla beraber son 4 yılın en kötü yarım yıllık performansını gösterdi. Geçtiğimiz hafta faizlerin yatırımcıları çekmesinin ardından tahviller bu hafta toparlanma eğilimine girdiler. Fed Başkanı Ben S. Bernanke 17-18 Temmuz'da yarı yıllık para politikası raporunu Kongre'ye sunmaya hazırlanıyor. Gelişme gösteren işgücü piyasası ise Fed'in varlık alımlarını azaltmasını kolaylaştırıyor.

Hong Kong merkezli bir bankada faiz oranı stratejisti olan Bin Gao, "Şu anda gördüğümüz gibi istikrarlı bir piyasa görmeye devam ettiğimiz sürece Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlamak için hazırlığa geçeceğini düşünüyoruz. Bu da kesinlikle faizleri artırır" ifadelerini kullandı.

10 yıllık tahvil faizleri Londra saatiyle 08:08'de 1 baz puanlık artışın ardından yüzde 2.59 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı 3/32 düşerek 92 23/32 oldu. Faizler geçtiğimiz hafta yüzde 2.75'i görerek Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti.

Bank of America'nın tahminlerine göre tahvil faizleri yıl sonu itibariyle yüzde 3'e yükselecek.