Yine gıda skandalı: İçecek buzu tuvalet suyundan daha kirli
Çin'de yine gıda skandalı; küresel ve yerel fast-food zincirlerinin içeceklerinde kullanılan buzlar tuvaletteki sulardan daha çok bakteri barındırıyor
Çin basınında, ABD menşeili iki hamburger ve tavukburger devi ile ülkedeki en büyük yerel zincirlerden Cingongfu'nun içeceklere kattığı buzlardaki bakteri oranının, ülkedeki hijyen standartlarını ihlal ettiği ve bazılarının tuvaletlerden daha çok bakteri barındırdığı bildirildi.
Çin basınında yer alan haberlere göre, test edilen küresel bir hamburger fast-food zincirinin şubelerindeki buzlarda mililitre başına 120 bakteri düştüğü kaydedildi.
Yerel Cingongfu fast-food zincirinde mililitre başına düşen bakteri adedi 900 olarak ölçülürken, standart bir tuvalet suyundaki bakteri ortalamasını beş kat aştığı vurgulandı.
Çin'de en çok şube açan ve ülkedeki tüketiciler tarafından en fazla rağbet gören küresel bir tavukburger zincirinin buzlarında ise mililitre başına 2 bin adet bakteriye rastlandığı belirtildi.
Çin'deki soğuk içecek hijyen standartları yönetmeliği uyarınca mililitre başına düşen bakteri adedinin 100 barajını aşmaması gerekiyor.
Söz konusu fast-food zincirlerinin yetkilileri, gazeteciler aracılığıyla tüketicilerden özür dilerken, gerekli önlemlerin alınacağı sözünü verdi.
Uzmanlar, H7N9 adlı yeni tür kuş gribi nedeniyle Çin'deki satışlarında düşüş yaşayan ABD menşeili iki fast-food zincirinin ülke pazarındaki karlarında kısa vadede yüzde 15 ile yüzde 30 oranında bir azalma daha beklenebileceğine işaret ediyor.
-Gıda skandalları
Gıda güvenliği, Çin'de son zamanlarda en çok tartışılan sorunların başında geliyor ve medyada sürekli gıda skandalı haberleri yer alıyor.
Ülkede son olarak sığır ve koyun etlerine işlenmiş tilki, fare ve vizon eti katarak sahte et üreten 904 kişi tutuklanmıştı.
Çin'in en büyük süt ve süt ürünleri markalarının bazılarında kanserojen madde bulunmuş, yerli üretim sütlere güveni kalmayan halk, ithal damgası bulunan ürünlere rağbet etmeye başlamıştı.
Çocuklarına Çin'in ana kesiminde üretilen süt tozlarını içirmek istemeyen birçok aile, Hong Kong'dan kaçak yollarla süt tozu getirtiyor ve hükümet bunun önlemek için süt tozu getirenlerde iki paketten fazlasının ülkeye girişine izin vermiyor.
Ülkede büyük markaların şişe sularında da sakıncalı maddeler bulunduğu açıklanmış ve birçok marka güven kaybetmiş, halk su tüketiminde ithal ya da küresel markaları tercih etmeye başlamıştı.
Pekin yönetimi sıkça gıda güvenliğini, çözümüne öncelik verilecek meselelerden biri olarak nitelendiriyor ve medyayı, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına "şeffaf ve sağduyulu" olmaya çağırıyor.