Şimşek: Elektrik santralleri özelleştirmelerine devam edeceğiz
Maliye Bakanı Şimşek, "Bu yılın ikinci yarısında elektrik üretim santralleri özelleştirmelerine devam edeceğiz" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine reform olarak baktıklarını söyledi.
Bakan Şimşek, Rönesans Düğün ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim ve imza töreninde yaptığı konuşmada, devrin hem Diyarbakır Türkiye ve hem de devralanlar açısında hayırlı olması dileğinde bulundu.
Kürtçe olarak dileğini tekrarlayan Bakan Şimşek, bugünün önemli olduğunu, 1984'ten bu yana başlayan sürecin neredeyse sonuna gelindiğini belirtti.
Şimşek, "Önümüzdeki hafta içerisinde yapacağımız devirler, belki ağustosta yapacağımız son bir devirle birlikte enerji dağıtım şebekelerinin özellleştirilmesi ki 1984'te ilk defa başladı, tamamlanmış olacak" dedi.
Özelleştirmelerin faydalarını anlatan Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"Her şeyden önce yatırımın yükünü artık özel sektör çekecek. Özel sektör yatırımları yapacak. Dolayısıyla devletin geliri daha çok eğitime, sağlığa, altyapıya geçecek. Yani bir anlamda devletin finansman yükünü özel sektör üstlenmiş olacak. Bu, çok önemli. Ayrıca tüketici açısından çok faydaları var. Geçen sene ramazanda bu bölgede çok zaman geçirdim. Hakikaten zaman zaman sisteme aşırı yüklenmeler nedeniyle elektriklerin olmaması nedeniyle hayatın ne kadar zor olduğunu buradaki hemşehrilerimizin ne kadar şikayetçi olduğunu birinci elden kendim de hissederek gördüm. Ben inanıyorum ki yapılacak bu yatırımlarla ve kayıp kaçağın da azaltılmasıyla bölgede hem sanayicimiz hem de hemşehrilerimiz rahatlayacak. Hizmetin kalitesi artacak. Enerji şirketlerimizin nakit akışındaki problem çözülmüş olacak. Bu da çok önemli. Hatta eğer bunda başarılı olursak kayıp kaçaklar, Avrupa Birliği ortalamasına doğru düşerse ben inanıyorum ki zamanla şu anki seviyelere göre fiyatlar dahi geriye gidebilir. Çünkü şu anki fiyatların içerisine kayıp kaçağın da yükü var. Dolayısıyla tüketicimiz, milletimiz, devletimiz, sanayicimiz kazanacak. Bu nedenle dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine bir reform olarak bakıyoruz. Bir reform olarak yaklaşıyoruz. Gerçekten büyük bir reform."
-"Yılbaşından bu yana özelleştirme idaresi hazineye 5.1 milyar lira aktardı"-
Bakan Şimşek, başarının bir ekip işi olduğuna değinerek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın çok güzel bir iş çıkardığını söyledi.
Bütün kurumların beraber çalıştığını, başarının ortak olduğunu aktaran Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah devralan kardeşlerimiz, şirketlerimiz de gerek hizmetin kalitesinden gerek yatırımda gerek kayıp kaçakların azaltılmasında büyük başarı gösterecekler ve inanıyorum ki hem kendileri için hem bölge için çok önemli bir başarıya imza atmış olacaklar. Elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesinin sonuna yaklaştık. Devirlerini yapıyoruz. Ama zaten bugün itibarıyla yüzde 81.5 özel sektörün elinde. Ama bizim özelleştirmeler devam ediyor. Bu yılın ikinci yarısında elektrik üretim santralleri özelleştirmelerine devam edeceğiz. Tabii ki elimizde Milli Piyango, köprü ve otoyollar gibi birçok liman, ikinci halka arzlar gibi portföyümüzde çok geniş şirketler, özelleştirmeler söz konusu. Dolayısıyla Özelleştirme İdaremiz bu konudaki çabalarına devam edecektir. Bu sene bizim özelleştirme hedefimiz 4 milyar liraydı . Çok mütevazı bir rakam. Fakat yılbaşından bu yana özelleştirme idaresi hazineye 5.1 milyar lira aktardı. Ayrıca bugüne kadar özelleştirilmesi tamamlanıp devir işlemi gerçekleştirilen 8.1 milyar dolarlık özelleştirme vardı. Bir de 5 milyar doların üzerinde sözleşme aşamasında olan özelleştirmeler var. Yani özelleştirme açısından son derece başarılı bir yıl geçiriyoruz. Ama yapacak çok şey var. Bunlara devam edeceğiz."
Bakan Şimşek, davetlilerin ramazan ayını da kutlayarak, Kürtçe hayırlı olsun dileğinde bulundu, '"Hoşgeldiniz" dedi.
-Geçmiş dönem elektrik borcu bulunanlara müjde-
Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli de Dicle elektrik dağıtım bölgesinin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman'da, 1 milyon 270 bini aşkın aboneye hizmet veren ve dağıtıma giren yaklaşık 20 terawatt elektrikle Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Tivnikli, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme serüveninin başarısının önemli ölçüde Dicle bölgesinin başarısına bağlı olacağını ifade ederek, Dicle bölgesinin ülke genelinde verimlilik ve hizmet kalitesini arttırmak için en kritik bölge olduğunu vurguladı.
Kamunun bu özelleştirmeyi 21 dağıtım şirketinden herhangi biri olarak değerlendirmemesi gerektiğine dikkati çeken Tivnikli, "Yüzde 75'e varan kayıp kaçak oranıyla tüm elektrik dağıtım sistemi içerisindeki en kritik bölge burası. Yapılacak tüm düzenlemelerde Dicle bölgesinin özellikli durumu göz önünde bulundurulmalı, dağıtım sektörü reformunun başarısının Dicle bölgesinin başarısına bire bir bağlı olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. Türkiye'nin herhangi bir şehrinde ortalama bir ailenin aylık elektrik tüketimi 150 ila 250 kilowatt seviyesindeyken bölgemizde birçok hanede bu rakam 800 kilowatta kadar ulaşmaktadır" diye konuştu.
Tivnikli, hizmet kalitesini artırmak, ve özelleştirme işlemi sonrasında kamuya geçen veya emekli olan personelin eksikliğini halka hissettirmemek adına şimdiye kadar bin personel aldıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"31 Temmuz'a kadar, geçmiş dönem elektrik borçları peşin ödendiği takdirde biriken faiz ve gecikme bedellerini almayacağız. Bu, yaklaşık 600 milyon liraya yakın bir miktardır. Yeni bir başlangıç için faiz ve gecikme bedeliyle borçları birikmiş tüm vatandaşlarımızı bu kampanyadan istifade etmeye davet ediyorum. Ayrıca çiftçilerimiz yoğun bir şekilde bize gelip kaçak elektrikle tarımsal sulama sorununa çözüm üretmemizi talep ediyor. Biz de bu talep doğrultusunda usulsüz tarımsal sulama sorununu çözmek için bu yıla özel bir ara çözüm geliştirdik. Elektrikli motorlarla kuyu suyu kullanarak sulama yapan çiftçilerimizin üretim maliyetlerindeki dezavantajdan kaynaklanan mağduriyeti, yıl sonuna kadar aşağı çekebilecek bir formül geliştirdik. Öte yandan, bölgemizdeki yoksul ailelerin elektrik faturasını ödeme imkanı bulmakta zorlandığı gerçeğinden hareketle ilgili kamu kuruluşları nezdinde bir çalışmanın hayata geçirilmesi için gayret ediyoruz. Sosyal devlet düsturu ve AB'deki benzeri uygulamalar doğrultusunda, belirli bir düzeyin altında gelir sahibi ailelerin asgari elektrik ihtiyaçlarının kamu tarafından güvence altına alındığı... Bir son olarak paylaşmak istediğim bir diğer sevindirici çalışma da meskenlerdeki usulsüz tüketim yapan vatandaşlarımıza yöneliktir. Usulsüz kullanım yapan vatandaşlarımız eğer bu yanlışa son vererek şirketimize başvururlarsa kaçak muamelesi yapılmayacak ve temiz bir sayfa açılacaktır. Ancak takiplerde tespit edilen kaçaklara karşı gerekli müeyyideler uygulanacaktır."
Törende daha sonra, Bakan Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli'nin katılımıyla devir teslim sözleşmesi imzalandı. Tivnikli, 387 milyon dolarlık temsili çeki bakanlara verdi.
AA