Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de kurulu güçte yüzde 8.1, tüketimde ise yüzde 5.2'ler civarında bir artış oldu. Bu, ekonomik büyümenin yaklaşık 2 katı kadar enerjide büyüyoruz demektir" dedi.

Bakan Yıldız, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim ve imza töreninde, Türkiye'de 21 dağıtım bölgesi bulunduğunu, bunun 18'inin Ankara'dan devirlerinin yapıldığını ifade ederek, Diyarbakır'daki devir töreninin bir ilk olduğunu söyledi.

Dicle bölgesi olarak 6 ili ilgilendiren bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yıldız, bundan sonra görev süresi içerisinde vatandaşlara rekabetçi bir ortamda ve kaliteli bir hizmet verecek olan özel şirket mensuplarına başarı dilediğini belirtti.

Bakan Yıldız, hükümet olarak tüm dağıtım şirketlerinin yanı başında olacaklarını ve hizmetin verilmesinde kendilerine yardım edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemiz büyüyor, gelişiyor. Çözüm süreciyle çok daha fazla bir performansı inşallah ülkemiz yakalamış olacak. Bunu beraber gözlemleyeceğiz ve içimizde bunu hissedeceğiz. Büyümenin en temel kaynağı ve dayanağı istikrardır. Siyasi istikrar, sürdürürebilir olduğu kadar, özel sektör de buna teveccüh eder ve Türkiye büyümesini bu şekilde sürdürür. Gittigimiz uluslararası toplantılarda Türkiye'nin büyüme rakamlarını özellikle soruyorlar. Açıkladığımızda 'bu rakamlarda bir yanlış yok değil mi?' diyorlar. Avrasya coğrafyasında Avrupa ve Asya beraber geçen yılki büyüme rakamları yüzde yarım eksidir. Yani yüzde yarım küçülmüştür oradaki enerji sektörü. Türkiye'de kurulu güçte yüzde 8.1, tüketimde ise yüzde 5.2'ler civarında bir artış oldu. Bu, ekonomik büyümenin yaklaşık 2 katı kadar enerjide büyüyoruz demektir. Halkımızın refah seviyesi arttıkça evinde buzdolabı olan yanına çamaşır makinesini, çamaşır makinesi olan da bulaşık makinesini almaya devam ediyor. Bu, elektrikteki tüketimi tabii ki artırıyor."

-Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi-

Bakan Yıldız, burada hizmet verecek olan personelin gücünü daha da artırmak için özel sektörün kamudan bazı transferler yaptığını ifade ederek, buna sıcak baktıklarını ve doğru da bulduklarını söyledi.

Özel sektörün kamudan bir miktar fazla ücret verip daha iyi bir hizmet sunabileceği bir bölgeye geldiğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Çünkü Dicle elektrik dağıtımı bizim için yalnızca bu bölge açısından değil, Türkiye açısından da önemli. Dicle bölgesiyle Van bölgesini çıkardığımızda Türkiye'nin kayıp kaçak oranı yüzde 9.4'lere düşüyor. Yani bu, AB üyesi 27 ülkenin ortalamasının daha altında. Yani biz doğru bir iş yapıyoruz. Biz, doğru bir tercih kullanmışız ve tüm yaptığımız enerji sektörü ile alakalı yapılanlamalar ilgili ve ilişkili tüm kuruluşlarımızla doğru bir yönde devam ediyor. 'Hedeflerimiz doğru demek ki'diyoruz. Buradaki performansı da yakalayıp amacımız inşallah Türkiye'nin kayıp kaçakla alakalı yükünü azaltmak ve 75 milyon insanımıza giden yükü hafifletmektir. Türkiye'nin nüfusu 75-76 milyon civarında. Ancak 95 milyona elektrik hizmeti veriyoruz. Bu, nasıl oluyor? Yazın turizm beldelerimizde nüfusu bire on oranında artan yerlerimiz var. 26 bin, 25 bin nüfuslu olan yerler bugün 400 bin 500 bin nüfusa çıkıyor. Biz, dağıtım hizmetlerini oradaki gelişmiş nüfusa göre ayarlıyoruz. Ancak bağa giden, yaylaya çıkan, sahillere inenlerle toplam 95 milyon nüfusa hizmet veriyoruz. Bu, Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi demektir. Bir milyon kilometreyi aşan dağıtım ve iletim hatlarının işletmeciliğini yapıyoruz."

Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli'nin, 31 Temmuz'a kadar geçmiş dönem elektrik borçları peşin ödendiği takdirde biriken faiz ve gecikme bedelerini almayacakları yönündeki sözünü hatırlatan Bakan Yıldız, "Özel sektör temsilcimize teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 750 milyon lira asıl paranın olduğu ve 640 milyon lira civarındaki faizleri almayacağını belirtti. Benim istirhamım 31 Temmuz çok kısa bir süre, kendilerinin de inşallah kabul etmeleri halinde bunu en az 31 Ağustos'a kadar uzatmalarıdır" dedi.

Bakan Yıldız'ın düşüncesini sorması üzerine Tivnikli bu öneriyi onayladı.

"Bayramdan sonra parasını biriktirebilen vatandaşlar, sanayiciler, tarımsal sulama yapan çiftçiler inşallah paralarını denkleştirip faizden kurtularak geçmişe dönük büyük bir yükün hafiflemesini sağlamış olacaklar" diyen Yıldız, bunun önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Bakan Yıldız, yeni abone olmak isteyen vatandaşlara da bu imkanın sağlamış olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu bölgenin büyük bir ihtiyacıdır. Yeniden abone olmak isteyenler gelip eski tüm yüklerinden kurtulup yeni sayaçlarını takıp elektronik sayaçları ile vatandaşlık görevlerini de yerine getirmiş olacaklar. Ramazan ayındayız, hem kul hakkından hem de devletin hakkından kurtulmamız lazım. Bu manada yeniden bir beyaz sayfa açmış olacağız. Buradaki varlıklar yani trafolar, direkler, teller, her türlü donanım şu anda bu şekilde devredilmiş değil. Bir varlık satışı yapmadık biz burada. Buranın kullanım hakkını yani buradaki anonim şirketin hisse devirlerini yaptık. bu tören aslında hisse deviri ile ilgili bir törendir. Bunlar kamunun elinde olacak ve görev süresinin sonuna kadar inşallah kamunun malı olarak kalacaktır.

AA