Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ramazan Bayramı'nda tatil yapmak isteyenler için vize sıkıntısı olmadan Belgrad'dan Saraybosna'ya, Üsküp'ten Mostar'a, Prizren'den Budva'ya uzanan güzel bir Balkanlar turu sizi bekliyor.

Farklı mimarisi, doğa güzellikler ve günümüze kadar korumayı başardığı Osmanlı dönemine ait eserleri içinde barındıran Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova'nın yanı sıra, Adriyatik kıyısındaki ünlü plajlarıyla Karadağ son yıllarda tatilcilerin ilgisini çekiyor. Balkan ülkelerinin önemli kısmı, hem vizesiz oldukları hem de her zevke hitap ettikleri için, bayram tatilinin geçirilebileceği başlıca ülkeler arasında gösteriliyor.

Balkan turuna çıkmaya hazırlanan tarihi ve doğal güzellikleri görmek isteyenler için ilk olarak Bosna-Hersek önerilebilir. Bosna-Hersek, Balkanlar'da Osmanlı'ya ait izleri en çok taşıyan ülke olma özelliği taşıyor. Osmanlı'ya ait cami, köprü, han ve hamam, gibi yüzlerce eserin bulunduğu Bosna-Hersek, bu tarihi zenginliğin yanı sıra "büyüleyici" doğal güzellikleri bulundurmasıyla da dikkati çekiyor.

İstanbul'dan her gün uçak seferinin bulunduğu Bosna-Hersek gezisine Saraybosna'dan başlanabilir. Saraybosna'da adeta açık hava müzesi konumundaki tarihi Başçarşı'nın yanı, doğal güzellikleriyle ünlü Bosna Nehri'nin kaynağının çıktığı park olan "Vrelo Bosne", olimpik dağları Byelaşnitsa, Yahorina ve İgman gibi yerler gezilebilir.

Saraybosna'dan sonra ülkenin güneyinde kalan ve "Hersek" olarak adlandırılan bölge de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gösterilebilir. Saraybosna'dan Hersek bölgesinin en önemli kenti Mostar'a doğru yola çıkıldıktan yaklaşık 1 saat sonra Konyiç kentinde mola verilip bir süre burası gezilebilir. Neretva Nehri'nin büyüleyici güzelliğiyle ikiye ayrılan kentte, Osmanlı eseri tarihi Konyiç Köprüsü görülebilir. Konyiç'e gelenler, Tito'nun kimyasal silah saldırısına karşı yaptırdığı "Istambul" şifreli meşhur sığınağını da gezebilir, Neretva Nehri'nde rafting yapabilir. Konyiç kentinden, sonra Mostar'a ulaşılabilir. Neretva Nehri'nin doyum olmayan güzelliğinin yanı sıra tarihi evleri, camileri, konakları ve "Mostar Köprüsü"yle ünlü olan bu kentte gece geçirilebilir.

Mostar'dan sonra, yine güneye doğru yola devam edilmesi halinde Blagay'daki Sarı Saltuk Tekkesi ve tekkenin hemen yanı başından doğan Buna Nehri'nin kaynağı ve etkileyici manzarası görülebilir. Blagay ziyaretinin ardından yine aynı güzergahta ise taş evleri, kalesi, hamamı ve camisiyle ünlü Poçitely köyü gezilebilir.


-Tuna Nehri ve farklı mimarisiyle Belgrad

Balkanlar'da görülmesi gereken bir başka yer ise Sırbistan. Türk vatandaşlarından vize talep etmeyen Sırbistan'ı gezmek isteyenler için iki tercih sunulabilir. Bosna-Hersek gezisini tamamlayanlar kara yolu ile 2 saatlik bir süre içerisinde Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesine geçerek, Syeniça ve Novi Pazar gibi kentlerdeki doğal ve tarihi güzellikler görülebilir. Adeta Anadolu'dan bir parça olan Yeni Pazar'da Osmanlı'ya ait onlarca cami, hamam ve medresenin ardından Peşter Yaylası'na çıkılarak eşsiz doğal güzelliklerle baş başa kalınabilir.

Tuna ve Sava nehirlerinin muhteşem bir doğa harikası oluşturduğu Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise Kale Meydan, Bayraklı Camisi, Askeri Müze, İstanbul Kapı, Saat Kulesi, Nebojsa Kulesi ve Aziz Sava Kilisesi şehirde ziyaret edilmesi gereken başlıca yerler arasında gösterilebilir. Belgrad'ın yanı sıra, tekne turu ile Tuna boylarındaki özellikle Voyvodina bölgesine doğru tarihi Osmanlı kaleleri görülerek, bir tarihe tanıklık edilebilir.


-Türk turistlerin yeni gözdesi Karadağ

Hırvatistan'ın, 1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliğine üye olması ve bunun gereği olarak 1 Nisan'dan itibaren Türkiye vatandaşlarına vize uygulamaya başlaması, Türk turistlerin ilgisini Adriyatik kıyısındaki bir diğer ülkeye, Karadağ'a çevirdi. Kotor, Budva, Bar, Herceg Novi ve Ulçin gibi sahil kentleri ve bu kentlerdeki plajlarıyla deniz seven turistlerin ilgisini çekerken, şehir merkezlerindeki tarihi yapılar ve farklı mimari de bu şehirleri ziyaret eden yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.


-Tarih Türk kenti Üsküp

Vardar Nehri'nin iki yakasına kurulmuş olan Üsküp, asırlara meydan okuyan tarihi eserleri ve Osmanlı dönemine ait izleriyle turistleri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Üsküp'ün yanı sıra, 1980 yılında UNESCO'nun dünya mirası listesine giren doğa harikası Ohri Gölü de Makedonya'yı ziyaret edecek turislein mutlaka görmesi gereken yerler arasında gösterilebilir.


-Prizren'i görmeden geçmeyin

Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya'nın yanı sıra bir diğer Batı Balkan ülkesi Kosova da özellikle Türk turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Başkent Priştine'nin yanı sıra, çok sayıda Kosovalı Türk'ün yaşadığı Prizren kenti, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilere keyifli bir tatil imkanı sağlıyor. Prizren Kalesi, Sinan Paşa Camisi, Eski Taş Köprü, Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Shen Premtes Levsika Kilise gibi tarihi yapılar ise Prizren de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.


-Vize sorunu olmayanlar için Hırvatistan

Hırvatistan'ın, 1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliğine üye olması ve bunun gereği olarak Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlaması bu ülkeye gelen Türk turistlerin sayısında azalmaya neden oldu. Hırvatistan'ı gezmek ve vize sorunu olmayanlar için ilk olarak Dubrovnik tavsiye edilebilir. Zamanın durduğu kent Dubrovnik UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyen ve gelenleri Orta Çağ'a doğru bir zaman yolculuğuna çıkaran Dubnovnik, son yıllarda Türk turistlerin de gözde tatil mekanı oldu. Dubrovnik, tarih ile denize yolculuğu bir arada sunuyor.

Zamanın adeta durduğu kent olan Dubrovnik'in tarihi kısmı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Kalın kale surlarından geçerek içeri girilen şehirde, dün ile bugünün, halayaşayan bir şehirle tarihi bir açık hava müzesinin birlikteliği dikkati çekiyor.

Dubrovnik'in hemen yakınlarında zamanında kraliyet ailesinin mensupları için dizayn edilmiş, ama özel bir şirketin 30 yıllığına kiraladığı Sveti Stefan adası da özellikle zengin turistlerin ilgi odağı oluyor. Orta Çağ klasiği yapıların içinin çok lüks olarak tasarlandığı adada, Liz Taylor gibi Hollywood'un ünlüleri ile Madonna gibi dünya çapındaki şarkıcıların kaldığı biliniyor. Dubrovnik'in hemen yakınlarındaki Cavcat köyünden kalkan, Orta Çağ'daki açık deniz gemilerinin kopyası görünümündeki görkemli gemilerle ise Elafiti adalarına deniz turuna çıkılabiliyor.

AA