Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere ile İspanya arasında, eski İngiliz sömürgesi olan Cebelitarık'la ilgili gerginlik yaşanıyor.

İngiltere'nin, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarını engellediğinin iddia edilmesinin ardından İspanya, Cebelitarık sınırındaki kontrollerini sıkılaştırdı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margolla, "Cebelitarıkla ilgili politikada, partinin sona erdiğini" söyledi. Margolla, Cebelitarık'a geçişlerden 50 avro ücret almayı, ayrıca İspanya'da gayrimenkul sahibi olan binlerce İngilizle ilgili vergi soruşturması açılmasının planladığını kaydetti. İspanya, Cebelitarık havaalanına inecek uçakların kullandığını hava sahasını kapamayı da değerlendirdiğini açıkladı.

İngiltere ise İspanya'dan gelen açıklamalardan endişeli. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cebelitarık'taki egemenliğimizle ilgili fedakarlıkta bulunmayız. İngiltere'nin egemenliğini korumak için gerekli önlemleri almayı sürdüreceğiz" denildi. Dışişleri ayrıca, "bu sorunun orantısız önlemlerle değil, siyasi yolla çözüleceğini" kaydetti.

Açıklamada, "İspanya ile Cebelitarık konusundaki farklılıklarımız, geçen hafta görülen ve sınırda gecikmelere neden olan orantısız önlemlerle değil, siyasi yollarla ve AB ortaklığımız çerçevesinde çözülecektir. İspanya ile birçok ortak çıkarımız var ve İspanya hükümetiyle bu güçlü ilişkiyi her düzeyde sürdürmek istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Cebelitarık'a girişlerde İspanyol polisinin aramalarını sıkılaştırdığı basına yansımıştı. İspanya'nın Londra Büyükelçisi geçen hafta konuyla ilgili İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve sınırda araç kuyruklarına neden olan "orantısız" kontrollerle ilgili uyarılmıştı.

Üç yüzyıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometre karelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.