Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Fisher: Fed QE'yi azaltmaya yakın

Parasal genişlemeyi en çok eleştirenlerden biri olan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu söylerken, yatırımcıları teşviklere bel bağlamamaları konusunda uyardı.

Fisher Portland'ta yaptığı konuşmada, "Piyasada bir gerileme yaşanmasıyla Fed'in politikalarını gevşeteceği düşüncesine çok fazla alışmışılmış olabilir. Bazıları Fed'in piyasaları her daim yukarı taşımasını, desteklemesini bekleyebilir. Bu, finansal varlıkların fiyatlamasını saptırabilir ve ciddi anlamda sermaye kaynakların yanlış tahsis edilmesine yol açabilir" dedi.

-Stournaras: Hükümet büyüme ve bütçeye yoğunlaşıyor

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Stournaras yaptığı açıklamada ülke hükümetinin önümüzdeki birkaç yıl için oluşan finansman boşluklarını nasıl dolduracaklarından ziyade bu yıl bütçe fazlası oluşturmak ve büyümeye geri dönmek üzerine konsantre olacaklarını belirtti.

Stournaras bugün gerçekleştirdiği bir röportajda bu iki hedefi yakalamanın Yunanistan'ın problemlerini çözmek için ateşleyici bir rol oynayacağını belirtti. Maliye Bakanı ayrıca faiz ödemelerinden önce hükümetin bütçe fazlasına ulaşabilmesi durumunda uluslararası kreditörlerden fonlamada yardımcı olacağını dile getirdi.

-Çin ekonomisinden istikrar işaretleri

Çin ekonomisi, iki çeyrek üst üste çeyrekte yavaşlama gösterdikten sonra, resmi imalat sanayi ve hizmet sektörü endekslerindeki yükseliş ve iş dünyası beklentilerindeki güçlenme ile birlikte istikrar işaretleri gösteriyor

Çin'de, 3 Ağsutos'ta açıklanan imalat sanayi dışı (hizmet sektörü) satınalma yöneticileri endeksi (PMI), geçen hafta açıklanan ve beklenmedik bir yükseliş gösteren imalat sanayi PMI verisinin ardından, Mart ayından bu yana ilk kez hızlanma gerçekleştirdi. Bugün HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı hizmet sektörü PMI Temmuz ayında değişmedi.

-ABD hisseleri Fisher ile geriledi

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçen hafta zirve rekorunu kırmasının ardından, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'ın Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu söylemesiyle geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 13:18'de 1,705.21 puan oldu. Dow Jones endeksi 59.90 puan, yani yüzde 0.4 düşüşle 15,598.46 puana geriledi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 29 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri yükselişi altıncı güne taşıdı

Avrupa hisseleri, hizmet sektörü verilerinin beklentilerin altında kalan HSBC Holdings Plc.'nin kazanç verisinden daha ağır gelmesi sonrasında yükselişini altıncı güne taşıdı ve bu yılın en uzun kazanç perriyoduna ulaştı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek günü 304.74 puandan kapattı ve erken saatlerde yüzde 0.6'ya varan yükselişini azaltmış oldu. Yükselen üç hisseye karşılık iki hisse geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta her gün yükseliş kaydederken, bu periyod boyunca yüzde 1.8 ilerleme gerçekleştirdi. Bu yükselişlerde Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi faiz oranlarının uzun süre düşük kalacağını açıklamasının etkisi oldu. Gösterge endeks şu ana kadar 2013 yılında yüzde 9 ralli yaptı.

-ABD tahvilleri dünyanın en kötü performansını gösterdi

ABD hazine tahvilleri ülke ekonomisinin düzeldiğini gösteren sinyaller üzerine dünyanın en kötü performans gösteren tahvili olurken, hizmet sektöründe genişleme olduğunu gösteren veri sonrası kayıplarını genişletiyor.

10 yıllık gösterge tahvil faizleri 6 baz puan yükselerek New York saatiyle 12:24'te yüzde 2.65 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 14/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 4.38 dolar düşerek 92 9/32 oldu.

-Altın New York'ta düştü

Altın New York'ta, Fed'in teşvikleri devam ettireceği beklentisi ile birlikte, metale yönelik güvenli liman niteliğindeki yatırım talebinin azaldığı bir ortamda, düşüşünü beşinci güne taşıdı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, erken saatlerdeki yüzde 0.7'lik kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 08:04'te, ons başına 1,306.30 dolara geriledi. Londra'da, spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,306.68 dolara indi.

-Petrol "Libya ve İran" ile geriledi

Eylül vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.22 dolar kadar geriledi ve Londra merkezli ICE Futures Europe'da Londra saati ile 13:02'de 107.73 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolün WTI ile olan farkı 1.91 dolar olarak gerçekleşti. Fark Cuma günü kapanışta 2.01 dolar olarak görülmüştü.

Eylül vadeli WTI petrolün varil fiyatı 1.01 dolar gerileyerek Nymex elektronik işlemlerinde 105.93 dolardan işlem görürken, erken saatlerde yüzde 0.7'ye varan artışları sildi. Vadeli kontratların işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altında gerçekleşti.

-Dolar düşüşün ikinci gününde

Dolar yen karşısında, yatırımcıların dikkatlerini, doların zayıflamasına katkıda bulunma potansiyeli olan Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının zamanlamasına ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Dolar yen karşısında, Cuma günü yüzde 0.6 değer yitirdikten sonra, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 07:15'te, 98.52 yen seviyesine geldi. ABD para birimi euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3264 dolardan işlem gördü. Yen euro karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 130.65 yene çıktı ve 24 Temmuz'da 132.74 yen ile 23 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesini telafi etti.

-Piyasalar "veriler" ile yön buluyor

Avrupa hisse senetleri, şirket tahvil riskindeki düşüş ve petroldeki gerileme ile birlikte, yükselişini altıncı güne taşıyarak bu yılın en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Yeni Zelanda doları, bir ihracatçının nakliyesi yapılan bazı süt ürünlerinin sağlığa zararlı madde içerebileceğini kaydetmesinin ardından düşerken, ABD'de süt vadeli kontratları yükseldi.

-Gelişen piyasalar yükselişin üçüncü gününde

Gelişen piyasa hisse senetleri, HTC Corp.'un teknoloji hisselerindeki yükselişe öncülük etmesi ve Çin'de hizmet sektörü endeksinin Mart ayından bu yana ilk kez yükseliş göstermesinin ardından, çıkışını üçüncü güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 13:10'da, 957.97 puana çıktı. Çin'de imalat sanayi dışı satınalma yöneticileri endeksi (PMI), 3 Temmuz'da açıklanan resmi verilere göre, Temmuz ayında 54.1 sevieysine yükseldi. Bugün HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı diğer bir veriye göre, Çin'de hizmet sektörü PMI Temmuz ayında değimedi. ABD'de Cuma günü açıklanan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha az artması, Fed'in teşvik programlarına devam edeceği şeklinde algılandı.