Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:57'de güncellendi)

Altın, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentileri üzerine gerilerken, 11 haftanın en uzun düşüş sürecine doğru ilerliyor.

Parasal genişlemeyi en fazla eleştirenlerden biri olan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, dün yaptığı açıklamada, merkez bankasının tahvil alımlarını yavaşlatmaya yakın olduğunu kaydetti. Altın Temmuz ayında, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, tahvil alımlarını Eylül ayında azaltmayabaşlamaya yönelik karar için çok erken olduğunu söylemesinin ardından, yüzde 7.3 ile Mart ayından bu yana ilk aylık yükselişini gerçekleştirdi.

Marex North America LLC brokerlarından Carlos Perez-Santalla, "altında aşağı yönlü baskı, azaltmanın er yada geç gerçekleşeceği inancını gösteriyor. Görünüm oldukça olumsuz" yorumunu yaptı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek New York saati ile 10:16'da ons başına 1,282.90 dolara indi. Bu seviyeden bir kapanış gerçekleşmesi halinde 5 Temmuz'dan bu yana en çok işlem gören kontrattaki en büyük düşüş olarak kaydedilecek. Erken saatlerde sarı metal 1,278.10 dolara dokunarak 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın düşüşün altıncı gününde ve Mayıs ayının ortalarından bu yana en uzun düşüş sürecini yaşıyor.

Altın dün itibariyle bu yıl yüzde 22 düştü. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları 2013 yılında yüzde 32 gerileyerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Aralık vadeli gümüş kontratları Comex'te yüzde 1 gerileyerek ons başına 19.525 dolara indi. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 aşağısında seyretti.

Dün itibariyle, gümüş yüzde 35 gerilemiş durumda.

(18:57'de güncellendi)