Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Japonya'ya yönelik hazırladığı değerlendirme raporunda, Japonya'nın kendini idame ettiren büyümeye ulaşması ve deflasyon probleminin ortadan kaldırılmasında önemli bir rolü olan yeni parasal çerçevenin, geniş kapsamlı yapısal reformları desteklemesi gerektiği vurgulanırken, "Mali riskleri içeren ve politika belirsizliklerini azaltıcı yöndeki, güvenilir orta vadeli mali planların acilen kabul edilmesi gerekiyor. Kamu borcunun Gayrisafi Milli Hasıla (GSYH) içindeki payının azaltılmasında, gelecek on yıl içinde önemli bir düzeltme ihtiyacı var" denildi.

IMF'nin resmi sitesinde yer alan değerlendirme raporunda, Japonya'da büyüme görünümünün önemli risklere maruz kaldığı kaydedilirken, özellikle tamamlanmamış iç reformlardan ve daha zayıf dış çevreden kaynaklanan bu riskleri minimize etmenin en iyi yolunun, yetkililerin reform programlarındaki sürdürülebilir uygulamaları olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, Japonya'da kısa vadeli görünüm önemli ölçüde iyileşme gösterdiği belirtilirken, kısa vadeli ekonomik beklentilerin ise güçlü makroekonomik politikaların mali teşviklerle birleşmesinin benimsenmesiyle gelişme kaydettiği vurgulandı.

Yeni parasal politika çerçevesinde, deflasyonu sonlandırma amacıyla önemli vergiler yapılmasının olumlu karşılandığı raporda, iletişim ile uygulama esnekliğinin, piyasa volatilitesi içermesi ve etkin politika iletiminin sağlanması için gerekli olduğuna yer verildi.

Raporda IMF yetkililerinin parasal genişlemeden çıkışın şu an için uzak olsa bile, buna yönelik planların hazırlaması için otoriteleri teşvik ettiği aktarılırken, şunlar kaydedildi:

"Mali riskleri içeren ve politika belirsizliklerini azaltıcı yöndeki, güvenilir orta vadeli mali planların acilen kabul edilmesi gerekiyor. Kamu borcunun GSYH içindeki payının azaltılmasında, gelecek on yıl içinde önemli bir düzeltme ihtiyacı var. Bu bağlamda, hükümetin 2015 yılına kadar tüketici vergilerinin iki katına çıkarılması planlarını destekliyor ve büyüme üzerindeki olası olumsuz etkilerden endişe duyuyoruz. Döviz kuru şu anda kısmen değerinin altında ama makroekonomik politika çerçevesindeki son değişikliklerin ardından, bu açıklamaların etrafında büyük belirsizlik payı var. Finansal sistem genellikle güvenilir durumda ancak düşük karlılık ve faiz oranları riskinin genişlemesi endişelere yol açıyor."

Kapsamlı yapısal reform paketinin başarılı bir şekilde uygulanmasının, finansal sektör istikrarının artırılmasına katkıda bulunacağına işaret edilen raporda, düzenleyici reformlar konusundaki son gelişmelerden memnun olunduğunu ifade edilirken, bölgesel bankaların sermaye standartlarının güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

IMF raporunda, hükümetin kendini idame ettiren büyümeye ulaşması ve deflasyon probleminin ortadan kaldırılmasında önemli bir rolü olan yeni parasal çerçevenin, geniş kapsamlı yapısal reformları desteklemesi gerektiği vurgulanırken, "Aşırı işgücü piyasası kalitesinin azaltılması, tarım ve hizmet sektöründeki denetimlerin kaldırılması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin canlandırılması, firmalara risk sermayesi sağlanması yönündeki yasal şart kısıtlamaların ortadan kaldırılması, yatırım ve iş yapılması için mali teşvik yaratılması gibi konulara odaklanarak kararlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.