Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en uzun resesyon yükselen hanehalkı güveni ve gelişen iş ortamıyla ikinci çeyrekte biraz rahatladı.

Birinci çeyrekte yüzde 0.6 gerileyen İtalyan ekonomisi ikinci çeyrekte ise yüzde 0.2 daraldı. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin bu yöndeki beklentileri yüzde 0.4'lük daralma olarak gerçekleşmişti. Bir yıl öncesine göre ise üretim yüzde 2 düştü.

İtalya Başbakanı Enrico Letta ülkenin geçtiğimiz sene Avrupa borç kriziyle başa çıkabilmek için ihtiyaç duyduğu bütçe sıkılaştırmasını bu sene biraz daha rahatlatıyor. Şirketler kamu kurumlarından gelen ödemelerle likiditelerini artırıyor. Hanehalkı ise tartışmalara neden olan varlık vergisinin ertelenmesiyle bir rahatlama yaşıyor.

Londra'da bulunan Mizuho International Plc şef Avrupa ekonomisti Riccardo Barbieri, "Bu [varlık vergisinin kaldırılması] insanların güvenini büyük ihtimalle destekledi ve insanlara harcamaları için daha fazla para verdi. Fakat açıkça görülüyor emlak vergisinde reform olmadan tek başına bütün resimi değiştirecek kapasitede değil" yorumunu yaptı.