Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya Altın Konseyi yaptığı bir açıklamada üreticiler tarafından yapılan harcama kesintilerinin ve maliyetli operasyonların sonlanmasının etkisiyle oluşacak daha dengeli arz-talepten dolayı altının yeniden sıçrayabileceğini belirtti.

Üreticiler tarafından fonlanan Konsey'in yatırım araştırması idari direktörü Marcus Grubb, "Maden üretiminin bu yıl yatay olması hatta düşmesi bile muhtemel. Bu da piyasayı yeniden dengeye getirecektir" ifadelerini kullandı.

Altın bu yıl yüzde 23 değer kaybederken, Fed'in varlık alımlarını azaltabileceği söylentileri üzerien 12 yıllık boğa piyasasına da bir son vermiş oldu. Kanada'dan Yeni Zelanda'ya birçok bölgede üreticiler harcama kesintisine giderken, işçi çıkarımı ve üretim yavaşlatmasını da zararlarını sınırlayabilmek için göz önünde tutuyorlar.

G-Resources Group Ltd. başkan yardımcısı, Owen Hegarty, "Piyasaların önümüzdeki birkaç ay içerisinde toparlanacağını tahmin ediyorum" diyerek fiyatların yıl sonu itibariyle 1,500 dolara ulaşabileceğini belirtti. Hegarty, güçlü fiziki talebin olduğunu da sözlerine ekledi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.9 düşerek Singapur saatiyle 14:42'de 1,292.05 dolar oldu. Sarı metal 28 Haziran'da gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesi olan 1,180.50 doların yüzde 9.4 üzerine çıktı.

Dünyanın en büyük altın üreticisi Barrick Gold Corp., Peru ve Papua Yeni Gine gibi bölgelerde üretimi durdurabileceği veya yavaşlatacağını açıklarken, buralarda üretimin yaklaşık olarak 1,000 dolar maliyete ulaştığını ifade etti. Barrick'in üretiminin yüzde 25'ini oluşturan 12 maden yeniden gözden geçiriliyor.

Grubb açıklamasında ayrıca "Arz tarafı yeniden kendisini ayarlayacak çünkü bildiğimiz gibi maden firmaları kendilerini değişen şartlara adapte etmek zorundalar, özellikle Avustralya ve Güney Afrika'da" ifadelerini kullandı.

Grubb ayrıca yine Dünya Altın Konseyi tahminlerine göre Çin'in bu yıl en büyük külçe altın alıcısı olarak Hindistan'ı geçebileceğini belirtti. Konsey dünyadaki altın üretiminin yaklaşık yüzde 60'ına karşılık gelen üreticileri temsil ediyor.