Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:48'de güncellendi)

ABD'de ticaret açığı Haziran ayında beklenenden daha çok daralarak Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, ham petrol ithalatının düşmesi ve ABD şirketlerinin daha fazla ihracat yapması bu veride etkili oldu.

Ticaret açığı yüzde 22.4 gerileyerek Mayıs ayının 44.1 milyar dolarlık rakamından 34.2 milyar dolara geriledi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı ise 43.5 milyar dolarlık açık olarak gerçekleşti. İhracat tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, ithalat 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de temel ürün ve petrol sevkiyatının artması sonucunda azalan ticaret açığı, ikinci çeyrek büyümesinin beklenenden daha güçlü olduğuna işaret ediyor. Aynı zamanda, tüketici ve şirket taleplerinde öngörülen toparlanma da ABD şirketlerinin ithalat ödemelerini hızlandırmalarına teşvik edici bir etki yaratabilir.

Wells Fargo Securities LLC ekonomistlerinden Tim Quinlan, "ABD tüketici taleplerinde toparlanma görüleceğinin beklenmesi ile ticaret görünümü de biraz hareketlenebilir. ABD'de iş dünyası güveni açısından durum biraz daha yerel taleplerle yönlenen bir ekonomiye dorğu hareket ediyor" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ticaret açığı tahminleri 38 milyar dolar ile 48.3 milyar dolar arasında değişiklik gösterdi. Mayıs ayı ticaret açığı ise 45 milyar dolar olarak açıklandı.

İhracatlar yüzde 2.2 yükselerek 191.2 milyar dolar olurken, bu artışta petrol ürünleri ve motor, telekominikasyon ekipmanlarını içeren temel ürünlerin satışı etkili oldu. Ayrıca Amerikan şirketler tarafından yabancı tüketicilere verilen hizmet değeri rekor seviyeye yükseldi.

İthalatlar yüzde 2.5 gerileyerek 225.4 milyar dolara düştü. ABD rafinerileri daha az petrol ithal etti ve yabancı üretimli tüketici ürünlerine olan talep azaldı.

(15:48'de güncellendi)