Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VakıfBank'ın 2013 yılı ilk 6 aylık konsolide olmayan net karı 904 milyon 741 bin lira oldu.

VakıfBank, 30 Haziran 2013 tarihli konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı.

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, bankanın finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, 2013 haziran sonu itibariyle nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynakların tutarının 100 milyar TL seviyesine ulaştığını belirterek, "VakıfBank olarak her zaman reel ekonominin en büyük destekçilerinden biri olduk. Kredilerimizin aktifler içindeki payı yüzde 65,4 seviyesine ulaştı. Bu oran, rakip bankalar arasındaki en yüksek oran olarak VakıfBank'ın reel ekonomiye sağladığı desteğin büyüklüğünün en açık göstergesidir" dedi.

2013 yılının ikinci çeyreğinde nakdi kredilerin bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,2 artış gösterdiğini ifade eden Aydoğan, "Kredilerde yılın ikinci çeyreğinde görülen hızlı büyüme ile birlikte yıllık kredi büyümemiz yüzde 24,3 seviyesine ulaştı. Bireysel ve ticari kredilerin yanında, enerji ve altyapı projeleri olmak üzere ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak proje kredilerindeki artış, güçlü kredi büyümesini beraberinde getirdi. VakıfBank olarak bu tür benzer proje kredilerine desteğimiz yılın ikinci yarısında da devam edecek" ifadelerini kullandı.

Halil Aydoğan, mayıs ayında taksitli ihtiyaç kredisi alanında PTT ile işbirliği yaptıklarını anımsatarak, "Artık maaşını PTT aracılığıyla alan SGK emeklileri ile PTT personeli için, tüm PTT şubeleri ihtiyaç kredisi alabilecekleri VakıfBank şubeleri haline geldi. PTT'nin yurt çapındaki 2 bine yakın PTT şubesinden bu ürünü sunarak yaklaşık 2 milyon emeklinin daha kolay bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamasına destek olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Kredi tarafında görülen güçlü büyümenin mevduat tarafına da yansıdığını vurgulayan Aydoğan, şunları kaydetti:

"Toplam mevduatımız yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 9,8 oranında büyüyerek 71,8 milyar TL'ye ulaştı. Böylelikle yıllık mevduat büyümemiz yüzde 12,9 seviyesine yükseldi. Ayrıca nisan ayında kendi alanında bir ilk olan Global Orta Vadeli Tahvil Programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz 600 milyon dolar tutarında eurobond ihracı, çeşitli vade ve para birimlerindeki tahsisli tahvil ihraçları ve yüzde 106 oranında yenilediğimiz yaklaşık 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile kaynak çeşitliliğimizi artırmaya devam ettik."

Aydoğan, sadece temmuz ayında, 7'si İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde açtıkları 50 yeni şubeyle şimdiden 806 şubeye ulaştıklarını belirterek, "2013 yılı başından bugüne kadar 62 şube açtık. Yıl sonunda şube sayımızı 851'ye çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

AA