Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, DenizBank'ın 2013 ilk yarı konsolide net karının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artışla 635 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Denizbank açıklamasında görüşlerine yer verilen Ateş, 2001 yılından bu yana gerçekleştirdikleri alımlarla güçlenerek hizmet ağlarını genişlettiklerini dile getirerek, "Zenginleştirdiğimiz insan kaynağımızla her alanda büyümemizi sürdürdük. Şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre aktifini, kredisini, mevduatını ve karını en çok büyüten banka olduk" diye konuştu.

Citi'nin Türkiye'deki bireysel bankacılık bölümünün satın alınmasıyla 2013 yılının ilk altı ayında yurt içi ve yurt dışı şube sayılarını 685'e çıkardıklarını belirten Ateş, bu satın alma ile yeni bir dönemin başlangıcına imza attıklarını ve 1 Temmuz itibarıyla tamamlanan devir sonucunda, Citi Türkiye'nin bireysel kredi kartları ve alacakları, bireysel mevduatı ve bölüm çalışanlarının bünyelerine katılmasıyla bu alanlardaki sıralamalarda bir üst sıraya yükseldiklerini ifade etti.

Ana fon kaynağı olan müşteri mevduatını sektörün yaklaşık iki katı bir performansla artırmayı başardıklarını aktaran Ateş, başta ticari, KOBİ, tarım ve kredi kartları olmak üzere tüm segmentlerdeki kredilerini, bir yılda yüzde 37'lik büyümeyle 12,6 milyar lira artırdıklarını kaydetti.

Ateş, DenizBank'ın 2013'ün ikinci çeyreğinde de büyümeye devam ederek, bir önceki yıla göre iki katı artış ile 635 milyon lira net kara ulaştığını belirterek, konsolide aktiflere göre özel bankalar arasında 5. sırada olan Grubun geçen yılın aynı dönemine göre konsolide bazda, aktiflerini sektörün yaklaşık iki katı oranında yüzde 36 büyüterek 65 milyar 205 milyon liraya yükselttiğini, özkaynaklarını yüzde 14 büyüterek 5 milyar 766 milyon liraya çıkardığını, müşteri mevduatını yüzde 30 artırarak sektörün yaklaşık iki katı kadar büyümeyle 39 milyar 120 milyon liraya ulaştırdığını, nakdi kredilerini sektörün yaklaşık 1,5 katı kadar büyüterek yüzde 37'lik bir artış ile 46 milyar 708 milyon liraya, gayri nakdi kredilerini ise sektörün iki katından fazla bir büyüme ve yüzde 44'lük artış ile 15 milyar 574 milyon liraya yükselttiğini ve son altı ayda şube sayısını yüzde 10 artış ile 685'e ulaştırdıklarını bildirdi.

2013 ilk yarı konsolide net karının da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artışla 635 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydeden Ateş, şöyle devam etti:

"Başarımızı 'Finansal süpermarket' anlayışıyla sürdürülebilir kılıyoruz. DenizBank, finansman olanaklarını güçlendirmek adına 2013 yılının ikinci çeyreğinde, çeşitli vadelerde ve toplam tutarı 1 milyar 89 milyon liraya ulaşan bono ve tahvil ihraç etti. Ayrıca sektörde üçüncü banka olarak, ilk tertibi EIB, IFC ve EBRD'ye olmak üzere toplam 413 milyon lira tutarında 3-5 yıl vadeli, ikinci tertibi ise Avrupa Yatırım Fonu (EIF)'nin garantisinde Alman Kalkınma Bankası DEG'ye olmak üzere 90 milyon lira tutarında 4 yıl vadeli Varlık Teminatlı Menkul Kıymet ihraç ederek, reel sektörün daha uzun vadeli fonlara erişimine olanak sağladı. Bunun yanı sıra, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile 2013 yılında, ilki DenizBank müşterilerinin Japonya'dan ithal edecekleri mal ve hizmet alımının uzun vadeli ve uygun maliyetli finansmanına yönelik, diğeri ise enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinde kullandırılmak üzere kredi anlaşması imzaladık."

DenizBank'ın, sektöründe bir ilke daha imza atarak, Yazarkasa Mobil POS'u MT Bilişim işbirliği ile işletmelerin hizmetine sunduğunu açıklayan Ateş, şunları aktardı:

"Üye işyeri sayısı 30 bine yaklaşan Yazarkasa Mobil POS, tek bir terminal ile tüm banka işlemlerinin yapılmasını sağlıyor. İşletmelerin daha akıllı ve pratik çözümlerle iş yüklerinden, kayıp ve kaçaklardan kurtulmalarına, daha verimli çalışmalarına olanak veriyor. Bankamız, müşterilerinin ihtiyaçlarına odaklanarak yenilikçi ürün ve hizmet yelpazesini genişletmeye devam ediyor."

Sadece Türkiye değil, dünya için bir "ilk" olarak nitelendiği Facebook Bankacılığı ve Twitter'dan kredi başvurusu gibi projelere ek diğer bir yeniliklerinin de, mobil para transferi uygulaması fastPay olduğunu anımsatan Ateş, "Faaliyetlerinin merkezine müşterilerini koyan DenizBank, "mobil" dünyada trendleri takip eden değil, yaratan bir marka olmanın başarısını, iş ve ekonomi dünyasının en prestijli yayınlarından Ekonomist Dergisi'nin, İngiliz araştırma şirketi Brandwatch ile birlikte hazırladığı "Sosyal Marka 100" Araştırması'nda taçlandırdı. Bankamız, Sosyal Marka 100 Araştırması'nda, marka saygınlığı yüksek, işi iletişim olan ve dijital platformlarda yoğun şekilde varlık gösteren oyuncuların arasından sıyrılarak, "Türkiye'nin en güçlü dokuzuncu sosyal markası" olma başarısını gösterdi" ifadelerini kullandı.

Ateş, DenizBank İletişim Merkezi'nin, ABD'de bu yıl 14.'sü düzenlenen ve ana teması "iş kültürü" olarak belirlenen, adayların kuruma bağlılık, yaratıcılık, müşteri odaklılık, gelişime açık bir iş kültürü oluşturma ve bu kültürün iş başarılarına somut katkıları gibi kriterlere göre değerlendirildiği 2013 Call Center Awards'da "Dünya Çapında Mükemmeliyetçi En İyi İş Kültürü" ödülüne layık görüldüğünü sözlerine ekledi.

AA