Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:45'te güncellendi)

Rekor düzeydeki parasal genişleme programının en büyük destekçilerinden olan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, istihdam piyasasında iyi bir ilerleme katedildiğini ve Eylül ayında merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabilecek ortamın oluştuğuna işaret ettiğini belirtti.

Evans, Fed'in Ocak 2013'ten başlayarak, 2014 yılının ortalarında şu andaki parasal genişlemeyi sonlandırdığında büyük olasılıkla en az 1.2 trilyon dolarlık tahvil alımı yapmış olacağını söyledi.

Chicago'da konuşan Evans, "İş gücü piyasasında iyi bir ilerleme gördük, bu konuyla ilgili hiçbir şüphe yok. Şahsi olarak, bu gelişmenin istikrarlı olacağına dair hâlâ daha iyi kanıtlar görmek istiyorum ve Eylül ayında alımların azaltılmasını kesinlikle ihtimaller dışında bırakmıyorum" dedi.

Fed yetkilileri, merkez bankasının şu anda 3.57 trilyona ulaşan bilançonun genişletilmesi kararını yeniledikleri geçtiğimiz Eylül ayından bu yana, açıklanan ekonomik verileri ekonominin istikrarlı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğine karar vermek adına oldukça dikkatli bir şekilde inceliyorlar. İşsizlik oranının yüzde 7.4'e düşmesine rağmen istihdam Temmuz ayında beklentilerin aşağısında bir artış göstermişti.

Bu yıl para politikasında oy hakkı bulunan Evans, son istihdam verisinin kötü olmadığını ancak yeteri kadar iyi de olmadığını ifade ederek, "İş gücü piyasasında devamlı bir gelişim arayışı içerisindeyiz, beklentimiz istihdam büyümesi aylık 175,000 ile 200,000 aralığında olması" dedi.

Evans ayrıca, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı, ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişim göstermesi halinde tahvil alımlarının 2013 sonlarına doğru azaltılabileceği ve 2014 ortalarında sonlandırılabileceği şeklindeki açıklamalarının arkasında olduğunu ifade etti. Bloomberg'in 18-22 Temmuz tarihleri arasında yaptığı ankete katılan ekonomistlerin yarısı, Fed'in 17-18 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda tahvil alımlarını azaltacağı yönünde tahminde bulundular.

(21:45'te güncellendi)