Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:40'ta güncellendi)

Altın, ABD ekonomisindeki iyileşme ile birlikte Fed'in bu yılın sonuna kadar tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceği endişelerinin artmasının etkisi ile, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve son üç haftanın en düşük seviyesine indi. Platin değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,273.55 dolar ile 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, Singapur saati ile 14:42'de, fazla değişmeyerek 1,283.28 dolara geldi. Aralık vadeli altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,272.50 dolar ile 17 Temmuz'dan bu yana en ucuz seviyesine indikten sonra 1,282.20 dolara geldi. Vadeliler düşüşünü yedinci güne taşıdı ve Mayıs ortasından bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşıyor.

Parasal teşvikleri destekleyen tarafta yer alan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, istihdam piyasasında "iyi bir iyileşme" olduğunu ve bunun, Eylül ayında, varlık alımlarının azaltılmasının mümkün olduğunu işaret ettiğini söyledi. Altın bu yıl, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile, yüzde 23 düştü. ABD merkez bankacıları, ekonomiyi gözden geçirmek ve politikayı değerlendirmek için 17-18 Eylül'de biraraya gelecek.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasalar halen Fed'in parasal genişlemeye ilişkin ne adım atacağı konusunda endişe duyuyor," dedi ve "Yetkililerden gittikçe artan sayıda yorumlar görmeye başlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Altın temmuz ayında, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin varlık alımlarının Eylül ayında azaltılmasına ilişkin karar almak için çok erken olduğunu söylemesi ile birlikte, yüzde 7.4 ile Ocak 2012'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Fed geçen hafta yaptığı açıklamada, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programının devam edeceğini kaydetti ve sürekli düşük enflasyonun ekonomik genişlemeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Teşviklerin Azaltılması

Parasal genişlemeyi eleştiren tarafta yer alan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, 5 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, merkez bankasının parasal teşviklerin azaltılmasına yakın doluğunu söyledi. Bloomberg'in geçen ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 54'ü, Fed'in tahvil alımlarını 17-18 Eylül'deki toplantısında azaltma kararı alacağını düşünüyor.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün 915.04 tona gerileyerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar bu yıl 453.78 ton düştü.

Spot gümüş yüzde 0.8 düşerek ons başına 19.3715 dolara kadar indikten sonra 19.502 dolara geldi. Platin yüzde 0.8 kayıpla ons başına 1,416.50 dolara kadar inmesinin ardından 1,425.05 dolara toparlandı. Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 723.15 dolarda kaldı.

(10:40'ta güncellendi)