Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bugün başlayan ve iki gün sürecek olan politika toplantısında, yenin bu yıl yüzde 11 düşmesine neden olan daha önce görülmemiş miktardaki teşvikleri daha da artırmasının beklenmemesi ile son altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Yen, yarın açıklanacak olan ve Japonya'da cari işlemler dengesinin beşinci ay üst üste fazla verdiğini göstermesi beklenen veri öncesi, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Sterlin euro karşısında, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in bugün, faizleri çıpalayarak ileriye dönük rehberlik konusundaki değerlendirmelerden bahsedeceği konuşması öncesi düşüşünü sürdürdü. Euro dolar karşısında, Almanya'da yükseliş göstermesi beklenen sanayi üretimi verisi öncesi yedi haftanın zirvesine yaklaştı.

Sydney'de, piyasa değeri açısından Avustralya'nın ikinci en büyük bankası Westpac Banking Corp.'un şef Döviz stratejisti Robert Rennie, "Dolar-yen'de temkinliyiz ve düşüşleri beklemeyi tartışıyoruz," dedi ve "Yende geçen yılın sonunda ve bu yılın başında görülen çöküşün ardından başlayan yukarı yönlü itici gücün etkisini kaybetmesi, yenin yükselişi üzerinde baskı yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında, 97.09 ile 25 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.6 yükselerek, Londra saati ile 06:38'de, 97.20 seviyesine geldi. Yen euro karşısında yüzde 0.6 yükselişle 129.29 seviyesine çıktı. Avrupa'nın 17 ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.3303'te kaldı. Euro dolar karşısında 31 Temmuz'da 1.3345'e kadar çıkarak 19 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Bloomberg News'un anketine katılan 25 ekonomistin tümü, Japonya Merkez Bankası'nın bu toplantısında politikasını değiştirmeyeceğini düşünüyor. Merkez Bankası, iki yıl içinde yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşabilmek için, her ay 7 trilyon yenin (72 milyar dolar) üzerinde devlet tahvili alıyor.