Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Avrupa hisse senetlerindeki düşüşüm göreceli oalrak daha güvenli olan ülke tahvillerine olan talebi yükseltmesi sonrası değer kazandı ve iki günlük düşüşünü tersine çevirdi.

Beş yıl vadeli tahviller, 4 milayr euroluk (5.3 milyar dolar) borçlanma kağıdı satışı öncesi, yatırımcıların Haziran ayında yükselmesi beklenen Almanya sanayi üretimi verisi öncesi, değer kazandı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0.5 düştü.

Stockholm'de Skandinaviska Enskilda Banken AB sabit geyirili menkul kıymetler araştırma müdürü Jussi Hiljanen, "Hisse senetlerindeki düşüş, Almanya tahvilleri gibi, çekirdek varlıklara destek sağlıyor," dedi ve "Faizlerde daha da düşüş sınırlı olabilir. Almanya'dan gelen son veriler, ekonominin kademeli olarak doğru yönde hareket ettiğini gösteriyor ve bu durum, önümüzdeki aylarda, yüksek tahvil faizleri ile uyumlu" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi 3 baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 08:23'te yüzde 1.68'e indi. Faiz 2 Ağustos'ta yüzde 1.73'e çıkarak 5 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Mayıs 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı, 0.24 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.40 euro düşerek 98.43'e indi.

Beş yıl vadeli Almanya tahvilleri üç baz puan düşüşle yüzde 0.66'ya indi.

Almanya'da bugün açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin, Mayıs ayındaki yüzde 1'lik düşüşün ardından, Bloomberg'in anketine katılan 41 analistin tahminlerinin medyanına göre, Haziran ayında yüzde 0.3 artış göstermesi bekleniyor.

Almanya en son beş yıl vadeli tahvil arzını 3 Temmuz'da gerçekleştirdi ve bu ihalede ortalama faiz yüzde 0.63 seviyesinde gerçekleştirdi. 5 Haziran'daki aynı vadeli önceki ihalede faiz yüzde 0.54 seviyesinde çıkmıştı. Bu kağıdın faizi Ağustos 2012'de, yüzde 0.31 faizle rekor seviyeye gerilemişti.

Alman tahvilleri, Bloomberg Dünya Tahvil endeksleri'ne göre, bu yıl, dün itibariyle yüzde 1.5 düştü. İtalyan tahvilleri yatırımcısına yüzde 3.9 kazandırırken, İspanya tahvilleri yüzde 6.8 getiri sağladı.