Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) temmuz ayı anketine katılanların yüzde 50'si gelecek ay Borsa İstanbul 100 endeksinde önemli bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş belirtti.

SPK'nın 260 üst düzey yöneticisi tarafından yanıtlanan temmuz ayı beklenti anketine göre, gösterge bono faizine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken, yüzde 44'ü değişim olmayacağını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 52'si gelecek ay ABD dolarında değişim beklemezken, 6 aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 47 olarak gerçekleşti. Avroya ilişkin ise yüzde 57'lik kesim gelecek ay değişim beklemezken, altı aylık dönemde değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 40 ile aynı oldu. Bir yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 2'ye ulaştı.

Katılımcıların yüzde 50'si gelecek ay BIST-100 endeksine ilişkin önemli bir değişim beklemediğini iletirken, 6 aylık dönem için de katılımcıların yüzde 43'ü değişim beklemiyor; ancak yüzde 48'lik kesim yıllık dönemde artış bekliyor.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55 ile çoğunluğu gelecek ay değişim beklemediğini bildirdi. Altı aylık döneme yönelik ise katılımcıların yüzde 47'si değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 48'e ulaştı.

-Halka açılacak şirket sayısında değişim beklenmiyor-

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü gelecek ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 56 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 53'ü gelecek ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, katılımcıların yüzde 51'i gelecek 6 ayda, yüzde 60'ı ise bir yılda iyileşme beklediğini belirtti.

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56'sı gelecek ay, yüzde 41'i ise önümüzdeki altı ay değişim beklemiyor. Yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 44.

Haziran ayı sonuçlarında yüzde 46 olan bir aylık dönemde yabancı yatırımcı oranında düşüş bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 32'ye geriledi.

Katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay reel kesimin borçlanma durumuna ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için borçlanma durumunda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 50'ye ulaştı.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 65'i gelecek ay, yüzde 48'i altı ayda değişim olmayacağını belirtirken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 48'e ulaştı.

-VOB'un işlem hacminde değişim beklenmiyor-

Katılımcıların yüzde 63'ü önümüzdeki ay, yüzde 53'ü önümüzdeki altı ay, yüzde 46'sı ise önümüzdeki bir yıl BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak değişim beklemiyor. Bir yıllık dönem için işlem hacminde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.

VOB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay, yüzde 43'ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 54'e ulaştı.

Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 58'i gelecek ay değişim beklemediğini bildirirken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 58 oldu.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 45'i değişim olmayacağı görüşündeyken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 70'e yükseldi.

MKYO net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i gelecek ay, yüzde 43'ü altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için aynı oran yüzde 34 olarak gerçekleşti, artış beklentisi ise yüzde 54'e çıktı.

AA