Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası ilk kez, gösterge faizin görünümünü işsizlik ve enflasyona bağladı ve mevcut politikasını, işsizlik oranı yüzde 7'ye düşene kadar sabit tutacağını açıkladı.

Londra merkezli banka, bugünkü açıklamasında, işsizlik oranı seviyesinin bir eşik olduğunu ve "tetikleme" olmadığını ve Para Politikası Komitesi'ne faizin halen yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede olduğu politika duruşunu yeniden değerlendireceği bir nokta sağlayacağını belirtti. İngiltere'de işsizlik oranı Mayıs sonunda biten çeyrek dönemde yüzde 7.8 seviyesinde ve İngiltere Merkez bankası, işsizlik oranının en az 2016 yılının üçüncü çeyreğine kadar yüzde 7'nin üzerinde kalmasını öngörüyor.

Ekonomik eşiklere ilişkin bu hareket, İngiltere Merkez Bankası'nın, Başkan Mark Carney tarafından geçen ay, Mervyn King'den görevi devralmasından bir hafta sonra başlatılan yatırımcılara politika rehberliği sağlama uygulamasının diğer bir yeni adımını oluşturuyor. Ekonominin toparlanma işaretleri vermesi ile birlikte, merkez bankası, bu yeni taktiğin kısa vadeli faizlerin zamanında önce artırılma riskini azaltması ve toparlanmanın sağlanmasına yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

Yetkililer ayrıca, gerek duyulduğunda, halen 375 milyar sterlin (574 milyar dolar) olan varlık alım programını genişletmeye hazır olduklarını belirtti. yetkililer, bunun yanında, işsizlik oranı eşik seviyenin üzerinde kaldığı sürece parasal gevşemeyi ortadan kaldırma yönünde bir planları olmadığını ve satın aldıkları tahvillerin vadelerinin dolması durumunda bunları yeniden yatırıma çevireceklerini ifade etti.

İngiltere Merkez Bankası, "Para Politikası Komitesi, ekonomideki gevşeklik marjı kayda değer bir şekilde daralana kadar, para politikasının mevcut istisnai teşviğe dönük duruşunun devam ettirilmesinin uygun olduğu değerlendirmesini yaptı" dedi ve "Belli bir zaman periyodu belirlemek yereine, para politikasının ekonomik gelişmelere muhtemel tepkisi çerçevesinde bir rehberlik oluşturmak, politikayı daha etkin hale getirecektir" açıklamasında bulundu.