Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Son 3 yılda dünya, Avrupa ve Akdeniz çanağında yaşanan önemli gelişmelerden, bölgesel istikrarsızlıklardan kayıpsız sıyrılmayı başaran Türkiye turizmi, 2013 yılında da pozitif büyüme rakamlarını yakaladı.


Türkiye'deki büyümeye karşın rakipleri İspanya, Mısır ve Yunanistan'da turizm verileri Türkiye kadar umut verici seviyede gerçekleşmedi.


Turizm pazarında ilk yarıyıl tamamlanırken, Türkiye, bölgesinde geçen yıla göre yabancı ziyaretçi sayısını yüzde 15'in üzerinde artıran tek ülke oldu.


Arap Baharı ile güç kaybeden ve 2012'de yeniden yükselişe geçen Mısır, geçen yılki büyüme rakamlarını tekrar edemese de ordunun yönetime el koyduğu döneme kadar olan ilk 6 ayda yüzde 13 civarında bir gelişme gösterdi.


Bölgenin lideri konumunda bulunan İspanya, ilk yarıda, yabancı ziyaretçisini yüzde 4,5 civarında artırdı.


Birkaç yıldır ana pazarlarında duraklama yaşayan İspanya, mayıs ayıyla, İtalya'dan gelen turistler hariç yeniden toparlanma sürecine girdi.


-Yunanistanda yüzde 9'luk büyüme


Ekonomik krizden çıkmaya çalışan, hem 2012 hem de 2013'de ciddi anlamda gerileme yaşayan tek ülke Yunanistan oldu. Geçen yıl yaşanan küçülmenin üstüne ülke, bu yılın ilk 4 ayında yüzde 6 dolayında düşüş gösterdi ancak mayıs ayında yüzde 18, Haziran'da yüzde 15 büyüme kaydeden ülke, ilk yarıyı yüzde 9'luk büyümeyle tamamlayabildi.


Yılın 6 aylık döneminde, yabancı ziyaretçi sayısında, İspanya yüzde 4,5 büyüme ile 26 milyon turist rakamına yaklaştı. Yakın takipçisi, Türkiye ise yüzde 15 artışla 15 milyona ulaştı. Öte yandan yüzde 15 civarında gelişme gösteren Mısır ise 5 milyon ziyaretçi ağırladı.


Türkiye ve rakiplerinde yabancı ziyaretçi sayıları şöyle:

  2012 2013
İspanya 25,2 26,3
Türkiye 12,7 14,9
Mısır 5,2 5,8
Yunanistan 4,1 4,5



-Turistik merkezlerde yükseliş


Rapora göre, Türkiye'nin yabancı ziyaretçi trafiğinin yüzde 75'lik kısmını alan İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir'de 2013 sezonu iyi geçiyor. Bu 4 şehrin tamamı yılın ilk yarısını yükselişle kapattı.


Yılın ilk yarısında İstanbul'daki büyüme yüzde 17'ye yaklaşırken, gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 5 milyona ulaştı. İstanbul, ana kaynak pazarların tamamında büyüme gerçekleştirdi ancak mayıs ayı sonundan itibaren Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylar ve devam eden protestolar, özellikle yakın bölgedeki bazı rezervasyonların iptaline neden oldu.


Bu olayların sonunda İstanbul'da yıl başından bu yana görülen hızlı büyüme eğilimi kesintiye uğradı.


-Tüm Avrupa ülkelerinden gelişlerde artış


Diğer yandan Antalya, yılın ilk yarısında yüzde 10 civarında büyüyerek 4,5 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ilerledi. Antalya ilk yarıda özellikle Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin pazarlarında yüksek oranlı büyüme yaşadı. Birkaç pazar hariç, tüm Avrupa ülkelerinden gelişlerde artış görüldü.


2013'e düşüşle başlayan Muğla, mayıs ayıyla yükselişe geçti ve ilk 6 ayı yüzde 3,5 büyüme ve 1 milyon yabancı ziyaretçiyle kapattı. Muğla, ana pazarı olan İngiltere'deki kayıplarını azaltırken, Avrupa pazarlarında da önemli büyüme rakamlarına ulaştı.


Bu yıl toparlanarak yüzde 2-3 aralığında büyüme yakalayan İzmir, ilk yarıda 500 bini aşan ziyaretçi sayısına ulaştı. Şehir, Almanya ve Fransa gibi bazı pazarların dışında Avrupa'dan daha fazla ziyaretçi çekti.

AA