Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminin Dışişlerin Bakanı Condoleezza Rice, Başkan Barack Obama'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesini iptal etmesi konusunda Obama'ya destek verdi.

Bush döneminin dış politikadaki etkili ismi olan ve 1970'lerden beri iki ülke ilişkileri üzerine çalışmalar yapan eski Dışişleri Bakanı Rice, ABD-Rusya arasında Soğuk Savaş yıllarını hatırlan, siyasi tansiyonu yükselten olayları, CBS'e değerlendirdi.

ABD'nin ilk siyahi Dışişleri Bakanı olan ve Irak Savaşı'nda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak aktif bir rol üstelenen Rice, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın Rusya tarafından geçici siyasi sığınmacı olarak kabul edilmesinin ardından Başkan Obama'nın, Putin'le olan zirve görüşmesini iptal etme kararı için ''Obama, kesinlikle haklı'' dedi.

Bakanlık görevinin ardından, 2009 yılında yeniden Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde siyaset bilimi konusunda ders vermeye başlayan Rice, Charlie Rose'un CBS'teki programına konuk oldu. Programda, ''ABD ve Rusya'nın artık çok az örtüşen çıkarları var'' diyerek iki ülke arasındaki ilişkiler, Soğuk Savaş dönemindeki gibi olmasa da ''korkunç'' durumda olduğunu söyledi.

Konuşmasında, Rusya için, ''hala Güvenlik Konseyi vetoları var, hala nükleer silahları olan bir ülke'' diyen Rice, ''Başkan ikili görüşme için Moskova'ya gitmemekle kesinlikle haklı. Konuşacak hiçbir şey yok. Edward Snowden'a sığınma hakkı verilmesi, ABD'nin yüzüne atılmış bir tokattır. Başkan kesinlikle, Putin'le ikili görüşmeye gidemez'' ifadesini kullandı.