Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ekonomisi yılın ikinci üç aylık döneminde, işletmelerin yatırımlarını azaltmasının, deflasyon baskılarını azaltan tüketici ve kamu harcamalarındaki artışların etkisini azaltması sonucu, tahmin edilenden daha fazla yavaşladı.

Japonya'nın gayrısafi yurtiçi hasılası (GSYİH), ikinci çeyrekte, Mart sonunda biten üç aylık döneme göre, yıllıklandırılmış rakamla, yüzde 2.6 büyüdü. Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 3.8 büyümüştü. Bloomberg'in anketine katılan 32 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 3.6 büyümesi bekleniyordu. Fiyat değişikliklerine göre düzeltilmemiş rakamla, nominal GSYİH yüzde 2.9 genişledi.

Bu veri, Başbakan Shinzo Abe'nin önümüzde günlerde devam edip etmeyeceğine karar vereceği, Nisan ayına başlayan satış vergisindeki üç yüzde puanlık artışı süredürebilecek kadar güçlü olup olmadığına ilişkin tartışmaları artıracak. Tüketiciler Japonya ekonomisindeki büyümeye katkıda bulunmayı sürdürüyor, ancak sermaye harcamalarının altı çeyrek üst üste düşmesi, şirketlerin henüz Abenomi projesine güvenmediklerini işaret ediyor.

Tokyo'da Dai-ichi Life başekonomistlerinden ve daha önce japonya Merkez Bankası'nda çalışmış Hideo Kumano, "Satış vergisinin artırılmasına yönelik muhalefet ivme kazancak. Ancak satış vergisini destekleyen politikacılar, pozitif tüketici harcamaları ve fiyat verileri ile görüşlerini güçlendirecek.," dedi ve "Tartışmalar bir kenara bırakıldığında, veriler, ekonominin deflasyonu sonlandırmaya yönelik bir adım daha attığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.