Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) tahminlerin altında kalması ve aracı kurumlar endeksinin 33 alt endeksteki düşüşlere öncülük etmesi ile birlikte, hacimsiz seansta değer kaybetti ve Topix Endeksi Haziran ayından bu yana gösterdiği en büyük haftalık kaybını genişletti.

Iwai Cosmo Holdings Inc. yüzde 6.5 düştü ve menkul kıymet aracılarındaki kayıplara öncülük etti. Japonya'nın üçüncü en büyük geliştirme şirketi Sumitomo Realty & Development Co., emlak şirketlerindeki kayıplarla birlikte, yüzde 6.1 geriledi. Japonya'nın bir numaralı lastik üreticisi Bridgestone Corp., tüm yıl için kar tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 4 değer kazandı. Saat üreticisi Citizen Holdings Co., net kar görünümünü artırmasının ardında son 38 yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Topix endeksi yüzde 0.5 düşerek, yerel saat ile 14:26'da, 1,135.69 puana indi. İşlem hacmi 30 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 34 altındaydı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 13,524.91 puana geriledi. Tokyo Borsası küçük şirketler endeksi yüzde 6.3 düşerek 658.87 puana geldi.

Tokyo'da Iwai Cosmo piyasa analisti Toshikazu Horiuchi, "Yatırımcıların GSYİH verisini hazmetmeleri ile birlikte, başlangıç şirketleri piyasasındaki düşüş daha büyük hisselere sıçrıyor," dedi ve "Japonya'da yaz tatilinin en yoğun olduğu döneme girilmesi ile birlikte, alış ve satış emirleri fazla gelmiyor ve hatta küçük çaplı bir satış bile piyasayı etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya'da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.6 arttı. Büyüme önceki çeyrekte yüzde 3.8 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 3.6 çıkması bekleniyordu.

Hong Kong'da Vantage Capital Markets kurumsal hisse senedi türevleri müdürü Stuart Beavis, "manşet GSYİH verisi kötüydü, ancak tüketim harcamaları arttı ve daha az sorun haine geliyor," dedi.